Той е висок и красив. Не чува, но това не

...
Той е висок и красив. Не чува, но това не
Коментари Харесай

„Преместих се да живея в България и видях, че тук са поне 20 години назад“

Той е висок и хубав. Не чува, само че това не му пречи да е интелигентен и занимателен. Кирил Славов има доста забавна история – роден е в Норвегия, само че фамилията му се реалокира и той израства в Швеция. Цялото семейство са слухоувредени. Когато е на 15, с майка му, която е българка, и сестра му се връщат в България. Сестра му „ не устояла на културния потрес “ и се върнала в Швеция.

Миналата седмица Кирил стана втори вицеподгласник или трети в класацията на международния конкурс „ Мистър ням “ в Париж. На състезанието, само че при девойките, почтено ни показа Светла Ибришимова от Бургас.

Кирил одобри поканата на предаването COOL…T и показа вълненията си след състезанието. „ Преди съм си мечтал доста за сходни състезания. Чувствал съм, че като персона ще съумея да стигна до такова място и в този момент не мога да допускам, че съм на трето място “, показа той.

Кирил е доста стимулиран да докара влиятелния международен конкурс у нас и добави: „ Искам да покажа всичко, което съм научил там, на състезанието, тук в България, тъй като това е извънредно значимо за всички глухи. И в този момент се пробвам малко по малко и доста се надявам идната година София да стане хазаин на международния конкурс. “

На въпрос дали като се е върнал в България е имал културен потрес, Кирил показа: „ Да, имаше. В Швеция има ужасно доста услуги за глухи. Дойдох в България и видях, че тук са най-малко 20 години обратно. Трудно го претърпях. Борим се с проблемите, с цел да има развиване и по-добро бъдеще. Идеята е да сме равни на всички места, както е в чужбина. “

Кирил приключва „ Специална педагогика “ в СУ „ Св. Климент Охридски “ и му следва да се дипломира. „ Много одобрявам България, имам ужасно доста другари. Оказа се, че тук също има глуха просвета и животът е доста забавен “, показа той.

Силвана Павлова, която е жестов преводач и е пособия на Кирил по време на образованието му в университета, описа за Кирил, че той е „ един от положителните образци “. „ Наистина се вижда, че качеството на образованието в чужбина е надалеч по-добро, услугите – също, несъмнено. В България още няма такава процедура – когато има слуховоувредено лице, да има преводач-придружител нито в междинното, нито във висшето образователно заведение и това е проблем “, със страдание изясни Павлова.

Кирил е упражнявал баскетбол и волейбол. Любимият му състезател е Пламен Кoнстантинов. Работи като барман, научил е и сътрудниците си на някои знаци от езика на глухите, с цел да се схващат по-лесно. Миналата година кандидатства за работа на морето и единствено един хотел го наема. Интересната история вижте във видеото:

--> „ Чуващите хора не познават глухите и считат, че ние не можем да се оправим, тъй като не чуваме и ни пречи връзката. Но когато започнах да работя, се видя, че не е подобен проблем. Просто би трябвало да има отворени сърца от двете страни “, сподели Кирил.

Модата е неговата пристрастеност. Кандидатства да дефилира на стилния подиум, не го вземат, тъй като не чува. „ Моята фантазия е да стартираме да участваме постоянно в фешън дефилета и всички глухи хора да могат да намерят място на тази сцена. Това е доста значимо. Сега ще се борим за това “, безапелационен бе Кирил. Той е решен да търси сътрудници и финанси, тъй като фантазията му е да покаже „ хубостта на България и хората, които живеят тук “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР