Той е уверен, че кабинет ще има до края на

...
Той е уверен, че кабинет ще има до края на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не можем да сменим ВСС и Гешев без гласовете на ГЕРБ

Той е убеден, че кабинет ще има до края на идната седмица
„ Имаме още стъпки да се извървят - през днешния ден ще изпратим контракта за сформиране на държавно управление до всички сътрудници. Когато те го потвърдят, се надявам до сряда да има финализиран контракт с всички политики вътре, дружно с разпределението на министерствата и основните политики. “ Това съобщи пред БТВ съпредсетателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

По думите му това не е съглашение, а се назовава контракт, тъй като всеки би трябвало да носи отговорността си. Той изясни, че по този начин всеки от съдружните сътрудници ще има систематизиране върху министерствата. Всеки министър ще избира екипа си и ще носи отговорността за спазването на договореностите, само че нямало да има наказания за несъблюдение.

„ Всеки сътрудник ще може да си назначава министри и заместник-министри, по този начин вместо да се опитваме да следим каквото и да е, просто ще пожелаваме резултати. Няма да се съблюдава досегашното предписание зам.-министрите да се назначават от съдружните партии. Всеки министър ще има право да си избере екип, с който да работи, и ще пожелаваме от тях резултати. “, изясни Петков.

Според съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ по този начин нямало да има оправдания, че нещо не се е случило поради някой зам.-министър. На въпрос няма ли по този метод да се вкара монопол, той изясни, че те нямало да бъдат политически министри, а министри на България и върху тях няма да бъде разпънат политически чадър.

Петков няколко пъти беше запитан за имена, само че съобщи, че към момента доста неща се обясняват по политиките и имена не са обсъждани. Трябвало да са ясни задачите, с цел да се предложат най-подходящите лица. Той призна, че на самият него доста неща не са му известни.

„ Не можем да сменим Висш съдебен съвет и основния прокурор без гласовете на ГЕРБ. “, съобщи Петков на въпрос за смяната в правосъдната власт, за която упорстват.

„ Смяната на Гешев и Висш съдебен съвет е доста сложен въпрос. За промяната ни би трябвало конституционно болшинство, а ние нямаме такова. Ще са ни нужни и гласовете на ГЕРБ. “, изясни съпредседателят на „ Продължаваме промяната “.

„ Първо вършим конструкция на Министерски съвет, а след това имена. “, акцентира още веднъж съпредседателя на „ Продължаваме промяната “.

„ Пак споделям, че не сме обсъждали имена. Що се касае за Рашков – това ще бъде предложение за номинация от нашата партия. Ще обсъдим с сътрудниците. След това аз би трябвало да беседвам с него. Това ще е друго, от това дали ще одобри поста “, разяснява още Петков.

По думите му по време на договарянията не е имало тематика, която да провокира огромен стрес.

На въпрос, за какво са обикаляли политически централи по мрачно, той беше сбит, че денят е къс и не е имало по какъв начин да вървят на ярко.

„ Ходим по мрачно по партийните централи, тъй като не можем да вървим по ярко “, изясни Петков визитата си в централата на Българска социалистическа партия. „ Имахме доста дълъг ден с договаряния. “ По думите му те са обсъждали тематики от бюджета.

По думите на Кирил Петков Министерство на стопанската система ще бъде разграничено на две.

„ Държавните предприятия ще бъдат в едно министерство, а фондовете за напредък - обединени от друга институция. “, изясни той.

Той разяснява и изтеклата информация, че е обсъждана ротация сред 4-те парии за ръководител на Народно събрание.

„ Ротацията на ръководителя на Народното беше идна от концепциите, които обсъждахме, само че взехме решение, че би трябвало да покажем напълно ново лице. “, изясни той.

По тематиката с ДКК, той съобщи, че се прави ревизия, а Караганева е станал политическа жертва.

Петков разяснява и тематиката с Бюджет 2022:

„ Минималната заплата ще е минимум 700 лева, и това е заложено в бюджета. Заложен е недостиг от към 4% според от приходите. Той може да се финансира с част от дълг или с увеличени доходи. С същински надзор върху Национална агенция за приходите и невдигане на налозите, само че добра събираемост, бюджета ще е добър, приключи Петков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР