Той е полезен за Кремъл, но се е превърнал в

...
Той е полезен за Кремъл, но се е превърнал в
Коментари Харесай

Полезен за Кремъл, дразнител за руския елит: Кой е шефът на „Вагнер“? 


Той е потребен за Кремъл, само че се е трансформирал в дразнител за елита. Шефът на паравоенната формация „ Вагнер “ Евгений Пригожин показва стремглави политически упоритости, будейки у мнозина дълбока злост.

Спотайвал се дълго време в сянка, Пригожин излезе на ярко предходната есен – разгласи, че е основател на „ Вагнер “, похвали се с военни победи, призна се за спонсор на ферми за тролове и умел манипулатор на отзиви, по-специално в Африка. Така с звук и тропот се настани в съветския политически пейзаж.

Според западни аналитици, потърсени от Агенция Франс Прес, в никакъв случай до момента всекидневен състезател не е имал толкоз забележителна роля в интернационалните дейности на Русия. Светкавичен напредък – само че неустойчив.

„ Едновременно го превъзнасят и го сатанизират “, а към същинските му връзки с президента Владимир Путин се въртят какви ли не мечти, показва Татяна Становая, специалист по съветските въпроси към американския мозъчен концерн Фондация „ Карнеги “ за интернационален мир.

Всеки негов триумф му дава обещание блестящо бъдеще, всяка неудача като че ли вещае неизбежен провал, само че „ към този момент никой от тези разновидности не е напълно реален “, акцентира тя.

Всичко към този предприемач разделя мненията. Впечатляващата му физика, мрачният взор, голият череп, незаконното му минало – лежал е девет години в пандиза за обири и измами – духовитите забележки.

„ Такива ги назовават насилници – субекти, идващи от незаконните среди, които постоянно са употребявали словесно и физическо принуждение като средство за пробутване на ползите си “, изяснява Максим Одине от Института за стратегически проучвания към военната академия в Париж (IRSEM).

Времето след Путин

А ползите му очевидно са се разпрострели и в политическата сфера. „ Той се стреми да стъпи в полето на национал-популизма, където се вихрят вътрешни битки, откогато през 2022 година умря Владимир Жириновски, историческият водач на ултранационалистическата Либелално-декомократическа партия на Русия, продължава Максим Одине. „ Тази част от съветския политически набор наподобява многообещаваща за интервала след Путин “, споделя той.

Бизнесменът отхвърля планове да сътвори някакво придвижване, само че заема място, което не дава отговор безусловно на неговите действителни политически връзки. Защото той има единствено индиректен достъп до господаря на Кремъл, с който не е работил в директен контакт и в никакъв случай не е бил негов другар.

„ Той може да има картбланш от Путин в своята сфера на отговорност (...), само че отвън нея е политически безсилен “, твърди Татяна Становая.

„ Той не спада към най-вътрешния кръг на путинския режим “, удостоверява Максим Одине. Но „ нищо чудно растящата известност да му завърти главата. Въпреки неофициалното му състояние, някогашният ленинградски престъпник е станал състезател, с който се преценяват “.

„ Вагнер “ в действителност реализира действителни военни победи в Украйна и напредва в Африка – сили на групировката са ситуирани в Централноафриканската република и в Мали, при все това Бамако отхвърля. Тя е имала наличие в Мозамбик и флиртува с Буркина Фасо.

И нещо неизбежно – Пригожин си основава голям брой врагове.

Защото си разрешава постоянно да злепоставя армията, нейния общоприет щаб и министъра на защитата Сергей Шойгу. Например през вчерашния ден, когато прикани руснаците да упражнят напън върху армията, с цел да достави тя хората му с муниции. „ Снаряди има. Трябва обаче всякакви политикани, мръсници, отпадъци да си сложат подписите “, с цел да има доставки, избухна яростно този подбудител на духовете.

В очите на Питър Ръф от института „ Хъдсън “ във Вашингтон „ Пригожин дава на Путин опция да изрази посредством трето лице недоволството си “ от армията, която страда в Украйна към този момент година. И съгласно него той (Пригожин) безспорно разполага с финансовата поддръжка на съветската страна.

Но „ спорът му с министерството на защитата е от систематичен темперамент. Той получава от страната големи суми за сметка на военните “, акцентира пред Агенция Франс Прес съветският проверяващ публицист от Центъра „ Досие “ Денис Коротков.

„ Той няма другари и съвсем няма съдружници “ в армията, твърди Коротков, съгласно който вчерашните му думи демонстрират, че „ той няма линия за директна връзка с Путин или пък тази линия е прекратена “.

Набирайки в течение на седмици наемници по пандизите, той разяри правосъдната власт. А към този момент попада и в полезрението на разследващите служби.

Пригожин не се стопира пред нищо. Но „ връзката му с страната е неофициална, затова нежна и може да бъде прекратена без предизвестие “, вижда Татяна Становая.

Питър Ръф удостоверява: „ Днес нещо може да е реалност, а до на следващия ден нещата да се извърнат. Няма метод да предвидиш изхода от битките за власт в Русия “.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР