Той е дълъг над 29 м и развива скорост до

...
Той е дълъг над 29 м и развива скорост до
Коментари Харесай

Този гигантски съветски кораб на въздушна възглавница e голям фурор, но не минава тестовете

Той е дълъг над 29 м и развива скорост до 130 км/час.

Съветският корабен бранш транспортира голямо количество от пътническия и товарния превоз на страната. За да не престават работа през зимата, когато реките замръзват, инженерите работят интензивно по транспортни средства с въздушна възглавница – известни и като ховъркрафти.

Един подобен план е „Сормович“.  Sputnik

Новият пробен транспортен съд носи името на завода, който го създава – „Красное Сормово“, в Нижни Новгород.

Новият план в действителност е с великански размери – над 29 м дължина, 11 м ширина и 7,8 м височина. Освен това „Сормович“ тежи 37 тона!  В. Бородин/Sputnik

Гигантът се движи посредством 169-киловатов (2000 к.с.) самолетен мотор АИ-20К. Като авариен мотор той има газотурбинен AИ-8. Двата мотора започват аксиален вентилатор с дванадесет перки, който надува въздушната възглавница.

„‘Сормович’ имаше доста характерен тип. Отвън приличаше на сплескана жаба, към която някой хитрец бе решил да прикачи два вентилатора в профил в задната част, като в същото време постави и дюза откъм гърба, която в действителност бе изпускателна тръба. Ревът, който издаваше, се чуваше на няколко километра по Волга“, един от очевидците на тестванията.  Борис Ушмайкин/Sputnik

Въпреки странното изложение, „Сормович“ демонстрира впечатляващи резултати. Корабът съумява да надмине упованията с оптималната скорост от 120-130 км/ч – вместо декларираните 100. Той се оправя с дистанции от 600 км и може да работи в продължение на осем часа.  Sputnik

Кораба обслужва екипаж от трима души, той може да побере до 50 пасажери. Пътническото поделение се намира в носа на плавателния съд.

След сполучливи тествания в края на 60-те и началото на 70-те години на предишния век на „Сормович“ е предоставен пробният маршрут Горки-Чебоксари по Волга с дължина 274 км. Трябва му един ден, с цел да приключи пътуването наопаки. За капитан е посочен Владимир Шчербаков, въпреки да влиза и в ролята на монтьор.

Въпреки съответните механически характерности, корабът работи единствено две години – от 1971 до 1973. Това се дължи на съществени механически проблеми с структурата му: те са свързани с раздатъчната кутия, която постоянно се поврежда.  Вътре в кораба.

Вътре в кораба.И. Куженов/Sputnik

„‘Сормович’ имаше ‘болно място’. Представете си, че машинното поделение има турбина и огромна раздатъчна кутия, която сама разпределя мощността към три обособени блока: витлата и вентилатора. Този редуктор непрекъснато излизаше отвън строя! И повода за това бе, че плавателният съд не беше добре умислен – побързаха да го пуснат на вода“, капитанът.

Освен това в хода на зимните тествания на реката е видяна огромна дисторция на леда.  Юрий Белозеров/Sputnik

Но последният гвоздей в ковчега на „Сормович“ е казусът с редуктора. Той е изведен от употреба през 1974 година, след което е изпратен за скрап в база в Чкаловск.

За късия си живот „Сормович“ все отново съумява да транспорти към 6000 пасажери.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР