Товарният кораб “Разони”, който вчера сутринта отплава от украинското пристанище

...
Товарният кораб “Разони”, който вчера сутринта отплава от украинското пристанище
Коментари Харесай

Първият кораб с царевица от Украйна хвърли котва край Истанбул

Товарният транспортен съд “Разони”, който през вчерашния ден сутринта отплава от украинското пристанище Одеса, хвърли котва довечера в морето край Истанбул, на избрания регион Кумкьой, заяви турското министерство на защитата.

Това е първият транспортен съд, който доставя зърно от Украйна според съглашението, подписано на 22 юли в Истанбул с посредничеството на Турция, и заради това се очакваше с огромен интерес.

Плавателният съд с дължина 186 метра, който плава под флага на Сиера Леоне, транспортира 26 527 тона царевица - първият трансфер от блокираното поради войната украинско пристанище.

Сутринта следва да се извърши ревизия на кораба и товара от взаимен екип от съветски, украински и турски представители от Съвместния координационен център, който действа според съглашението. След като завърши инспекцията, корабът ще отплава през турските проливи към Ливан.

Предвижда се зърно да се изнася от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, които са блокирани поради продължаващата към този момент шест месеца война сред Русия и Украйна.

Отварянето на кулоар за износа на украинското зърно през Черно море се смята за огромен триумф на турската дипломация. Очакванията са, че сполучливото осъществяване на съглашението може да отвори пътя на договаряния за преустановяване на войната в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР