Това заяви в предаването Бойко Ноев, бивш министър на отбраната

...
Това заяви в предаването Бойко Ноев, бивш министър на отбраната
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Петков да промени виждането си равноправието на македонските българи. Не е повдигнал въпросът дори

Това съобщи в предаването Бойко Ноев, някогашен министър на защитата и някогашен дипломат на България в НАТО.

Коментарът му идва часове след визитата на българския министър председател в Скопие. По думите на Ноев в последвалите след срещите диалози той прозира сюжет, при който страната ни ще разреши на РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз до няколко месеца. Ноев счита, че прозира стихотворец към съдружниците на България ангажимент.

" Представям си сюжет, при който след към 6 месеца България да даде единодушие. За да се случи това, би трябвало да тече развой, който да убеждава обществото, че проблемите сред София и Скопие са решени. Затова са тези работни групи, което е оригиналност в преговорния развой. Беше казано, че те би трябвало да надградят националната позиция. Те са инструмент за реализиране на цел. Резултатите от работата им не могат да бъдат ясно дефинирани - ще се срещат, ще си дават обещание неща и най-после ще се получи стратегия от положителни пожелания и положителни планове, които ще бъдат показани на обществото като решение на проблемите с РСМ, което няма да е правилно ", разяснява още Ноев.

“Проблемът е в това, че всички схващат ясно, че въпросът за включването на българите в конституцията е детайл на катарзис за македонския хайлайф. За тях да включиш българите на правна основа е удар в сърцето на македонизма. Затова и Заев, и Пендаровски споделят, че е комплицирано. Кой ще бъде срещу равноправието във вашата страна, която желае да е пълновръстен член на Европейски Съюз? Нашите съдружници доста добре схващат, че това ще провокира разногласия и избират цената да я заплати България, а не РСМ. Защото България явно е по-податлива на съгласие”, разяснява още Ноев.

Той предизвести политическия хайлайф у нас - това няма да бъде позволено. Бившият министър на защитата прикани народните представители да поканят в Народното събрание премиера на чуване и да го попитат без заобикалки. От него ще зависи по-нататъшното развиване на българската позиция.

" Политиката, която се води еднолично от Петков може да му докара неприятни изненади. Направи ми усещане, че на тематика “Македония” се изрекоха доста хора. Един някогашен министър председател съобщи, че той персонално е признал Република Македония. Видяхме до къде ни накара едноличността през последните 10 година Виждам предпочитание за еднолично решение тук-там на проблемите на РСМ. Заобикалят се естествените държавни механизми за правене на външна политика. Следя реториката и се тормозя, че Петков или получава неприятни препоръки, или не е задоволително надълбоко в проблемите ", съобщи изрично Ноев.

Бившият министър на защитата счита, че ръководството на страната все още към момента наподобява разпиляно. Правителството по думите му дава обещания за ярко бъдеще, " опаковано в целофан ".

" Време е на решителни дейности. Усилията, които се хвърлят персонално от премиера Петков на “македонския фронт”, отклонява вниманието от значимите държавни въпроси, а също така разчита дефицити на държавност и познаване на процесите във външната политика. Това е тъничък лед, който елементарно може да се счупи ", уточни още Ноев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР