Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в

...
Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в
Коментари Харесай

Ковачевски: Знаем, че ще се появят сили, които да възпрепятстват диалога с България

Това съобщи министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за Алсат, като добави, че още със започването на диалозите са били отворени тематики и подхванати провокации за да не се стигне до решение.

По думите му връзката с Република България в избран интервал бе сведена до връзка сред пропагандисти, които създаваха публично мнение, преобладаващо в медиите, което градеше съмнение сред страните, само че и сред жителите на двете страни, съобщи нощес министър председателят.

След образуването на двете държавни управления в Северна Македония и в България и след визитата на българския министър председател Кирил Петков в Скопие бе контрактувано да се отвори нова страница в диалозите, съобщи Ковачевски.

Според премиера на Северна Македония болшинството от жителите и в двете страни желаят да бъде открито решение, защото, както той сподели, Република Северна Македония заслужава дата за договаряния с Европейски Съюз.

Той добави, че има разнообразни въпроси, които би трябвало да бъдат решени сред двете страни, с цел да бъде позволен разногласието.

Ще забележим какво е задоволително за двете страни, това решение, което ще бъде задоволително за двете страни, ще бъде споделено с институциите на двете страни и с тези, които би трябвало да взимат решения, решението би трябвало да се базира на европейските полезности и на уважаване на жителите на двете страни и уважаване на достолепието, посочи министър председателят Ковачевски.

Според него съществува опция двата процеса - интеграцията на Северна Македония и договарянията да се водят паралелно. " Аз откровено се надявам, че те могат да вървят паралелно, само че това зависи от контракта, който ще бъде реализиран, в случай че бъде реализиран. Аз съм за бързо решение, ние би трябвало да стартираме по-бързо договарянията, само че не съм за прибързани решения ", сподели Ковачевски.

По думите му това, което е било контрактувано на взаимното съвещание в София, към този момент се извършва.

Той акцентира, че с България въобще не се водят диалози по главните въпроси, които засягат македонския народ.

Това значи, че езикът на страната и идентичността по всички основи на македонския народ въобще не са предмет на диалози с Република България, сподели Ковачевски, добавяйки, че когато става дума за включване на други общности в границите на Конституцията, това е развой, който самите общности, които живеят в тази страна, могат да изискат, твърди той.

Това съгласно него става въз основа на конституционни промени и е развой, който продължава по-дълго, в който са включени доста институции, в това число и държавното управление, и Народното събрание, и президентът, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР