Това заяви пред Нова телевизия Емил Димитров-Ревизоро. Той пресметна, че

...
Това заяви пред Нова телевизия Емил Димитров-Ревизоро. Той пресметна, че
Коментари Харесай

Ревизоро: Крият акцизи чрез бали с тютюн

Това съобщи пред Нова телевизия Емил Димитров-Ревизоро. Той пресметна, че сред 800 и 3 000 тона тютюн не се изкупува от хората, които го обработват, а върви на черния пазар ".

"Ако вие сте производител на тютюн и формалните изкупвачи ви дават 5 лв. за кг, а на черния пазар получавате по 35 лв., вие въобще не сте стимулиран да продавате легално ", добави той.

Изказването му пристигна, откакто в четвъртък ГДБОП разгласи, че през първите шест месеца на 2017 година разкритите вреди от контрабанда са били 35 милиона лв..

Депутатът даде образец, по какъв начин арбитър реализатор продава машина за изработка на цигари.

За какво друго ще я употребява купувачът, с изключение на да свива цигари и да ги продава на черния пазар, попита Ревизоро.

По думите му средствата, с които се създават акцизни артикули, би трябвало да са под надзор. Единичен случай е да заловен камион с бали тютюн и това не е нарушаване, добави той.

Димитров разяснява още, че половината грозде за високоалкохолните питиета отива в частния бранш. От там половината отива в огромните производители, които си заплащат налозите, имат пломби, акцизи и непрекъснат надзор.

"Когато бъде хванат незаконен алкохол, би трябвало проследиш от кое място е - в случай че е през границата, казваш, господа, на границата се случва нещо. Ако е от легалния бранш, отиваш и им отнемаш лицензите. Казваш - ние сме ви дали лиценз, вие злоупотребявате, и им взимаш лиценза. Ако е в частния бранш, полагаш старания това да не се случва. Сега, частния бранш да вика, но те легалните го вършат, само че го продават под масата, легалните споделят, ние плащаме налози, за какво никой не следи къде отива другото количество - това е един кръг, който се върти седем-осем години и всички приказват по тематиката ", разяснява още Ревизоро.

Той добави, че на процедура в бранша има един запас от 150 до 200 милиона, зависи от акциза, който може да бъде събран - не целия, не незабавно, не в този момент, само че би трябвало да се положат старания.

Все отново депутатът призна, че има и ярък лъч при събирането на акциза и това е при пивоварите. Там всички имали измервателни апарати, само че акциза бил невисок.

Димитров разяснява и обвиняванията на Марешки, че е "оставен вълкът да пази стадото " в негово лице.

"Естествено, че Веселин Марешки ще е срещу мен. От 200 индивида, които ме избраха за ръководител на комисията за битка с корупцията, единствено той беше срещу. Но нали знаете - той е светец, дал е три чудеса, три медикаменти, в този момент и евтини жилища ще даде, папата го е погалил по главата. Свети Веселин Марешки да е жив и здрав ", разяснява още Емил Димитров.

Преди дни той изгони Марешки от Комисията по бюджет и финанси поради остри реплики на водача на "Воля " към финансовия министър Владислав Горанов.

Относно изказванието на компанията, че парите от контрабанда „ спонсорират” корупцията по високите етажи на властта, Димитров посочи: "Става дума за гранични и митнически чиновници, служители на реда по веригата и данъчни ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР