Това заяви пред ФрогНюз Елена Поптодорова и допълни:Г-жо Поптодорова, в

...
Това заяви пред ФрогНюз Елена Поптодорова и допълни:Г-жо Поптодорова, в
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Работата със съюзниците ни не е външна намеса - споделяме общи интереси, цели и средства

Това съобщи пред ФрогНюз Елена Поптодорова и добави:

Г-жо Поптодорова, сега текат диалози за сформиране на държавно управление с мандата на ПП-ДБ. Какво държавно управление, съгласно Вас, е нужно на България?

Правителство е нужно. Редовно държавно управление, което да е реализирано с взаимни отстъпки сред двете договарящи обединения, с цел да има това държавно управление най-малко приблизително дълъг интервал на живот. Това, прочее, е желанието на болшинството българи - последните допитвания от през вчерашния ден сочат, че над 60% от нас чакат постоянно държавно управление.

Как ще коментирате връчването на втория мандат и позицията на президента Радев? 

 

Извънредна картина се получи, безусловно необикновена. Процедурата беше оцветена по невиждан метод. А трябваше да бъде изпълнена съгласно буквата на Конституцията. Президентът не биваше да заема страна в тази спешна обстановка.  И освен това - обратно на Конституцията и формалните правила той се разгласи срещу съставянето на държавно управление съгласно конституционния ред.

През последните дни поради изтеклите записи от Националния съвет на " Продължаваме промяната " мощна реакция провокира това, че шефовете на службите са съгласувани с посолства. В същото време на 30 май по Българска национална телевизия Иван Пенков, някогашен заместник-директор на Военното разузнаване сподели, че такова координиране се прави от 2000 година насам с Алианса. Какъв е Вашият коментар?

 

Ще дам не политически, а професионален коментар. Членството ни в Европейския съюз и в НАТО се гради върху преднамерено, особено законодателство, което планува и съгласуване, координиране на дейности, на политики със съдружниците и сътрудниците ни.

 

Това е непрекъснат развой. Затова се одобриха и по-конкретни закони, които регламентират структурата и активността на специфичните ни служби. Националната сигурност е най- сензитивната част в живота на една страна, и тя към този момент е част от и обект на групова сигурност.

 

Най-сигурната отбрана на българската сигурност и суверенитет е участието ни в двете фамилии на Европейски Съюз и НАТО. В наш интерес е да имаме професионални и радващи се на доверие ръководители на службите за сигурност.  Затова е належащо да търсим информация, да съгласуваме  такива назначения със службите, които имат надалеч по-дълга история от нашата.

 

Това са службите на Европейския съюз, на НАТО, които имат по-дълъг опит и са по-добре обезпечени кадрово и финансово, и във всички случаи имат по-задълбочена и обширна информация от нас. Въобще не става дума за козируване. Чувам доста повъхностни преценки и те са (гео)политически стимулирани

 

Ако като страна сме в действителност загрижени за националния си суверенитет, би трябвало да назна чаваме най-хубавите, годни хора, които не отстъпват на западните си сътрудници и могат да поддържат поверителен диалог с тях - без преводачи и други медиатори..

 

Даже се използваха думите за държавна измяна. И разнообразни служби започнаха инспекции?

 

Това е (гео)политическо говорене, което няма да издържи в съда.  Повтарям, България е влезнала в съюзнически връзки написани със съответни закони. Говори се прекомерно на ангро за посолствата. Нека се знае, че във всяко посолство има чиновници по сигурността.

 

Те са в непрекъсната оперативна връзка с българските си сътрудници. Работата със съдружниците ни не е външна интервенция - споделяме общи ползи, цели и средства за гарантиране на груповата ни сигурност. Русия не е част от тази групова сигурност, тя избра да е зложелател, който цели разрушаването й.

Каква е Вашата прогноза, ще има ли страната ни постоянно държавно управление?

 

След събитията от последните два-три дни сякаш се подвигна опцията за държавно управление. Смятам, че по-скоро да. За това приказват и социологическите проучвания.

Как ще коментирате обстановката в Косово? Излезе информация, че НАТО изпраща 700 военни в допълнение там. Какво се случва там и по какъв начин, съгласно вас, може да бъде позволена обстановката?

 

Това е най-сложният и избухлив въпрос в района, с изключение на Босна и Херцеговина, където обаче ситуацията е по-статична.  В Косово ситуацията е доста нежна, там има непрекъснат капацитет за взривяване на сложния мир. Случи се този конфликт, когато сърбите в Косово не  допускат законно определени кметове, които са албанци, да влязат в своите пълномощия.

 

Да, НАТО ще укрепи своите елементи там, тъй като в обозримо бъдеще би трябвало да се обезпечи най-малкото студен мир. Първата и най-важна задача е да се овладеят физическите конфликти и да се възвърне реда.  Уви, за това е належащо укрепване на частите на КЕЙФОР на място. За страдание, това няма да е последният сходен епизод.

 

Трябва да се даде време да улегнат съществуващите действителности по-дълбоко в Косово и в Сърбия. Но Сърбия има основна роля за това по какъв начин живее Косово - дали в мир или в непрекъсната надали не революция. Докато не настъпи смяна в нейната политика, ще съществува напрежение сред двете косовски общности.

Вашият коментар за Турция - до какво ще докара успеха на Ердоган на президентските избори?

 

Очевидно Ердоган ще продължи политическата си линия такава, каквато е от близо 15 години. Това е един изразителен шовинизъм и усилване в бъдеще на религиозния детайл, на религиозната характерност на турското общество.

 

Виждам тревожна наклонност - светската страна на Ататюрк последователно да отстъпва на назад във времето и да бъде потискана, смачкана от една мощно религиозна ислямска страна. Това няма да се промени, по-скоро ще се ускори в идните години. 
Ердоган ще се възползва от обективно основната роля на Турция в района.

 

Само контролът върху достъпа до Босфора към този момент е задоволително значим инстумент във външната политика на Турция.  Ердоган още по-уверено ще пожелае да има посредническа роля във войната на Русия против Украйна. Няма да провокира сривове в връзките на Турция с... Европейския съюз и Съединени американски щати, тъй като той добре схваща смисъла на тези връзки.

 

Да не забравяме, че главният експорт на Турция е за страните от Европейски Съюз. Така че той ще продължи да се възползва от стратегическото място на Турция с цел да поддържа връзки и с Русия, и в действителност много по-дълготрайните със съдружниците от НАТО и страните от Европейски Съюз. Няма да се откаже от договарянията за участие в Европейски Съюз. Смятам, че и Европейски Съюз ще поддържа тази алтернатива отворена, тъй че по-скоро ще се запази настоящето положение. 

 

Но Ердоган ще изиска да играе по-видима и значима роля, изразена в устрема за ходатайство сред Русия, Украйна и Запада. 

 
Елена Поптодорова е български посланик, политик, депутат и държавник. Посланик на Република България в Съединени американски щати (2002 – 2008) и (2010 – 2016). Тя е била вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия контракт. И е шеф в Атлантическия клуб в България по евро-атлантическите въпроси.
 

Разговаря Росица Николаева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР