Това заяви пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия

...
Това заяви пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Целесъобразно ли е някой от ”тримата големи” в съдебната система да бъде временно отстраняван?

Това съобщи пред БНР преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова след 15-часовото съвещание на Висшия правосъден съвет по процедурата за предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев от поста му.

 

" През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата. Които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към оня миг, когато са избирани? А че очевидно има напън, те отчасти го признаха. Дори да не са имали, към този момент ще образуват мнение за премахване ", разяснява експертът.

 

" Ако в околните дни до седмица Конституционният съд реши като допустимо искането на основния прокурор да бъдат прегледани законовите промени, с които бе свалено болшинство за възможното му премахване от Висш съдебен съвет, ще бъде в компетентността на Висш съдебен съвет дали да спре, или да изчака решението ", посочи Киселова.

 

Относно второто искане за премахване на Гешев – за изявлението му за " `политическия отпадък " в Народното събрание като претекст на кадровиците, че основният прокурор уронва престижа на правосъдната власт, доцент Наталия Киселова разяснява:

 

" В тактиката на господин Гешев ще забележим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко прочувствено положение след преживения случай. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение. Въпросът е господин Гешев като жител или като магистрат, като представител на една от трите структури в правосъдната власт говореше. Когато приказваме за правото на мнение, то е право на мнение на всеки жител и във връзка с хората на политическия терен. Допустимо ли е да се употребяват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който би трябвало да брани законността? ", означи тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР