Това заяви пред БНР адвокатът и бивш министър на вътрешните

...
Това заяви пред БНР адвокатът и бивш министър на вътрешните
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Престижът на съдебната власт е уронен, откакто Гешев се е появил в публичното пространство

Това съобщи пред БНР юристът и някогашен министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

 

Коментарът му идва на фона на отстраняването на основния прокурор от Висшия правосъден съвет поради уронване на престижа на правосъдната власт посредством израза " политически отпадък ".

 

" Този израз е капката, която преля кофата на търпението ", означи юристът.

 

Йорданов изрази мнение, че президентът Румен Радев би трябвало да подпише указа за отстраняването на Гешев в къси периоди.

 

" Ако президентът забави доста нещата, това ще повреди неговия авторитет ", акцентира той.

 

Във връзка с тезата за нарушеното право на отбрана поради отсъствието на основния прокурор от процедурата по отстраняването му от поста Емануил Йорданов акцентира на това, че " в случай че Гешев е решил да върви в европейските институции да клепа Бойко Борисов, това е негов избор ". Той показа, че всеки от заместниците му би могъл да отиде вместо него в Страсбург.

 

" Не мисля, че изтеклият мандат има някакво значение при съществуването на решение на Конституционен съд за Инспектората на Висш съдебен съвет, който е с още по-отдавна изминал мандат ", посочи той по отношение на оспорването от страна на основния прокурор на легитимността на органа, който гласоподава за отстраняването му.

 

Решенията на Конституционния съд имат деяние единствено отсега нататък, безапелационен бе Йорданов по отношение на друго от настояванията на Иван Гешев – съдът да се произнесе за противоконституционност на променените текстове в закона, с които бе свалено болшинството за премахване на основния прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР