Това заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за румънската телевизия

...
Това заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за румънската телевизия
Коментари Харесай

Кирил Петков пред румънска медия: Ние харесваме руснаците. Истинският ни проблем е с Путин

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков в изявление за румънската телевизия Digi 24 TV, излъчено на 9 май. Българският министър председател посети Румъния в края на месец април, където с сътрудника си Николае Чука разиска тематиката с газа и опциите за приемане на гориво по тръбата от прилежащата страна.

„ Има два славянски народа, единият атакува другия. И това, което видях по време на моето пътешестване до Киев, е необикновено. Видяхме взривени жилищни здания, играчки от отломки, ужасни военни подиуми. Мисля, че всеки съчувствен българин би споделил: „ Не мога да понасям това, не мога да привеждам глава или да си затварям очите за сходни зверства “. Мисля, че Европейски Съюз сподели ясно точно това, а ние приказваме в един глас с Европа, а България приказва в един глас с Европа “, изясни той.

Според него Европа би трябвало да си извлече два урока: „ Първо –ладимир Путин може да поеме контрола върху глобите на Европейски Съюз, в случай че държавите-членки не останат единни и не стартират да се преценяват с условията на Кремъл, и второ – че разчитането на един снабдител на газ не е добре “.

Кирил Петков разяснява и различията с президента Румен Радев, който упрекна държавното управление, че е отказало да заплаща на „ Газпром “ в рубли и това е довело до прекъсване на доставките от страна на Москва.

„ Той показа мнение, което не е в сходство с нашата позиция. И желая да кажа, когато правиш всичко по контракта и си напълно отдаден на контракта, който имаш, а другата страна на контракта стопира да доставя газ, не виждам по какъв начин носим отговорност за това. И въпреки всичко считам, че в действителност това е опция за България, тъй като в този момент нямаме различен избор, с изключение на да диверсификацията “, разясни министър-председателят.

Петков разяснява и тематиката с „ компромиса “ за ветото за евроинтеграцията на Северна Македония. Той бе запитан какво ще се случи с връзките със Скопие, в случай че държавното управление му не издържи, на което отговори: „ Не мога да съм виновен за нищо следователно. Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания би трябвало да е в Европейски Съюз – това е добре за района “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР