Това заяви Милен Иванов - бивш зам.-ректор на Академията на

...
Това заяви Милен Иванов - бивш зам.-ректор на Академията на
Коментари Харесай

Етичен хакер за BG-ALERT: Една запетайка може да обърка цялата си...

Това съобщи Милен Иванов - някогашен зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS. Повод за думите му е неправилно изпратения сигнал на телефоните на няколко стотин хиляди българи от BG-ALERT – тестово уведомяване за незабавна обстановка, която по принцип се употребява при естествено злополучие, промишлена повреда или спор. Институциите обявиха, че човешка неточност е причина за изпращане на този сигнал на 1 ноември 2023 година минути преди 19 ч.

 

Според етичния хакер Атанас Благоев има опция човешка неточност да е причина за това известие. „ Когато се работи в тестова среда, опцията сходен сигнал да излезе в действителния свят е доста огромна. Това е доста характерно нещо, една запетайка може да обърка цялата система ”, сподели Благоев. Той предложи да има непрекъснати проби на системата. 

 

Иванов напомни, че оповестението на сходна заплаха е държавна политика. Сигналът би трябвало да се съгласува с премиера, в случай че не се задействат нужните сили и средства, стартирането на сходен сигнал би провокирал суматоха, изясни той. „ Сигурността при създаването на тази система е първостепенна задача на страната и на службите. Това е закононарушение – подаването на подправени сигнали за заплаха. Това нещо може да блокира ръководството на страната ”, сподели Милен Иванов.

 

Предприемачът проф. Йоаким Каламарис сподели че тази система е трябвало да бъде пусната през септември. В Гърция надзорът е от самия министър председател. „ Това е подготвен артикул, който е закупен. Тестовете би трябвало да се създадат вътрешно. Много възрастни хора са се тормозили. Това са съществени неща, този безгрижен метод на деяние го виждаме освен на това равнище. В Гърция няма сигнали за пазаруване на гласове, няма стартиране на ток от кметския кабинет до сергия за кебапчета ”, сподели Каламарис. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР