Това заяви Мария ГабриелБългария е отличник и е сред първите

...
Това заяви Мария ГабриелБългария е отличник и е сред първите
Коментари Харесай

България е сред първите три страни в Европа по брой научни изследователи жени

Това съобщи Мария Габриел

" България е първенец и е измежду първите три страни в Европа по брой научни откриватели дами, а когато си приказваме за новите технологии, страната ни е преди всичко във връзка с наличието на дами в осведомителните и информационните технологии. " Това разяснява в Пловдив българският еврокомисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел във връзка днешния Международенден на дамите и девойките, занимаващи се с просвета, оповестява Българска телеграфна агенция. Според българския еврокомисар това не е даденост, би трябвало да се влага и да се поддържат девойките в науката, с цел да продължи и идващото потомство да се развива в тази посока.

„ Европа има три начинания в тази посока. За първи път програмата „ Хоризонт Европа “, която е най-голямата в света за нововъведения и просвета, с бюджет от 95.5 милиарда евро, включи в критериите си да се обръща внимание на дамите научни откриватели, дамите новатори и дамите в партньорствата с промишлеността “, уточни Мария Габриел. Тя означи, че програмата „ Момичетата в кръговата стопанска система “ с Европейския институт за нововъведения и технологии дава образования за девойки сред 14 и 19 години. „ До момента са се присъединили 26 хиляди девойки, а упоритостта е до края на 2024 година те да станат 40 хиляди във всички страни членки. В България вземат участие 44 учебни заведения и повече от 700 възпитаници. Инициативата „ Women TechEU “ е моя и дава финансиране от 75 хиляди евро на компании, водени от дами, които са ги основали и имат потребност да ги развият до идващото бизнес равнище “, сподели още българският еврокомисар.

В научните среди не се прави разлика сред половете, споделя доцент доктор инж. Ваня Стойкова

В научните среди не се прави разлика сред половете, сподели за Българска телеграфна агенция доцент доктор инж. Ваня Стойкова, която е декан на основания в Ямбол Факултет „ Техника и технологии “ към Тракийски университет – Стара Загора и управителен член на локалната конструкция на Съюза на учените в България (СУБ). В актуалния софтуерен свят няма спънки една жена сполучливо да се развива в университетските среди и по едно и също време с това да брачна половинка, майка, баба, счита тя.

„ Ако в миналото двете години отпуск за развъждане на дете бяха сериозен проблем, през днешния ден напълно не е по този начин. Съвременните цифрови технологии, достъпът до базите данни и източниците на информация, разрешават да не се прекъсва връзката с определената научна област. Така отговорностите на дамата отвън професионалния ѝ път не са спънка за нейното развиване “, означи доцент Стойкова. Потвърждение на това е фактът, че във Факултет „ Техника и технологии “ от общо 49 преподаватели 24 са дами. Подобна е и картината в локалния клон на СУБ в Ямбол – 50 на 100 от членуващите са дами. Начело на локалната научна организация е проф. доктор инж. Красимира Георгиева, дълготраен декан на Факултета в Ямбол, уточни още доцент доктор инж. Ваня Стойкова.

Съюзът на учените в Ямбол е учреден през 1987 година, демонстрира информация в сборник за историята на организацията. Първият му ръководител е старши научният помощник Ташо Ташев, само че в управлението още тогава са и две дами – старши научните сътрудници Лилия Саркисова - зам.-председател и Мария Влахова - учредителен секретар.

Основните проблеми са свързани с незадоволително добра материална база, счита доцент доктор Виолета Райкова

" Море от благоприятни условия " вижда в своята област шефът на на Колеж - Сливен доцент доктор Виолета Райкова. Нейната област е „ Мембранните технологии “, които намират приложение в доста браншове на индустрията, медицината, екологията и други области. Доц. доктор Райкова е шеф на Колежа от юни 2021г. Със сериозна научна работа се занимава от 2003 година, когато е постоянен докторант в университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Катедра „ Основи на химичната технология “.

" Като моя задача в персонален проект съм си сложила да „ събудя “ интереса у младежи - наши студенти за взаимна работа, да предам опита и знанията си, а те да продължат и обогатят научните проучвания и да оставят своя диря в международната просвета ", сподели тя в изявление за Българска телеграфна агенция. Споделя, че персонално на нея работата в изследователска научна лаборатория ѝ доставя голямо наслаждение. Изпитва и задоволство от това, че може да приложи на процедура всичко научено от преподавателите ѝ от една страна, а от друга – че разкриване нови хоризонти и провокации.

" Основните проблеми, с които доста постоянно се срещаме в нашата специалност, са не толкоз положителната материална осигуреност за осъществяване на научните проучвания, като тук желая да имам предвид инсталация “, уточни доцент доктор Виолета Райкова. По думите ѝ доста от провежданите научни проучвания изискват по-нова и модерна инсталация, която „ да ни прави конкурентоспособни на нашите сътрудници от задграничните университети ".

" Наистина в ИПФ-Сливен и Колеж-Сливен въпреки и с доста дребен превес са дамите, означи тя. Според нея откриването на специалностите „ Педагогика “, „ Мениджмънт на различния туризъм “, „ Технологии, дизайн и мениджмънт на стилната промишленост “ е привлякло повече дами преподаватели. Мисля, че това се следи и в доста други университети, което е показателно, че в научните среди дамите са добре признати и няма никакви пречките те се развиват и творят “, уточни тя.

Хората, които се занимават с научна активност, са мотори на напредъка

Хората, които се занимават с научна активност, са мотори на напредъка в дадена област, счита основен помощник доктор инж. Антоанета Хинова, която е с 30-годишен опит и преподава в специалности „ Компютърни системи и технологии “ и „ Електротехника “. „ Често нямат фамилии, не са съвременно облечени, не са с прически постоянно и обществото някой път страни от тях. Това са обаче хората, с помощта на които имаме улеснения в настоящо време – техника, ваксини, антибиотици “, уточни Хинова за Българска телеграфна агенция. По думите ѝ за дамите е мъчно да се занимават с просвета, защото би трябвало да имат схващане от близките, от фамилията, което да има почитание към научния труд.

Според Хинова всяка специалност, в случай че се работи отговорно, не е лесна. Сферата на своето професионално и научно развиване е избрала, подтикната от желанието да надникне в невидимия свят – това, което не се вижда и не се чува, само че съществува. Според нея дамата би трябвало да отгледа първо децата си, а след това да се занимава с просвета. „ Ако става дума за преподаване, могат да се съчетават двете неща, само че научната активност изисква отдаденост и следене на новостите, е нейното мнение.

Как са осъществени дамите в университетските среди в страната, потърсиха кореспондентите на Българска телеграфна агенция.

Най-„ мъжкият “ университет във Варна е Висшето военноморско учебно заведение, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция. Единствено там съотношението сред мъже и дами преподаватели е съществено в интерес на мощния пол. В Морската академия работят 148 преподаватели, от които дамите са единствено 51. В другия университет във Варна, в който специалностите са считани най-вече за мъжки – Техническия, преподавателите са съвсем 50 на 50. Общият им брой е 204 души, като дамите са 109, от които 92 имат просветителна и научна степен.

Във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ броят на хабилитираните преподаватели дами е 140, а на мъжете - 120. Това демонстрира информация, предоставена на Българска телеграфна агенция от отдел „ Човешки запаси “ към висшето учебно заведение. Според данните основните асистенти мъже в университета са 49, а дамите - 86. Тенденцията явно е устойчива, тъй като и при най-младите преподаватели с асистентска позиция, данните са - 36 дами по отношение на 27 мъже. През 2022 година дамите докторанти, обучавани в университета имат превес. Мъжете в постоянна форма са 110, в задочна – 30, независима – 29. В трите форми на образование повече жени-докторанти има в направленията Педагогика, Филология и Психология.

През предходната година, дамите, защитили докторантура са 25 в постоянна форма на образование, мъжете в същата форма са 7, в задочна – 5 дами и шестима мъже. Броят хабилитирани преподаватели, асистенти и докторанти, присъединили се в научноизследователски планове през миналата година е със следното систематизиране: жени– 166, мъже – 83.

Приоритет за Великотърновския университет е повишението на общия брой на учените и тяхното уравновесено систематизиране по пол, възраст и научни области, само че както е видно от предоставените данни дамите, занимаващи се с научноизследователски планове са два пъти повече, показаха от висшето учебно заведение.

През 1988 година в Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново е признат първият випуск от курсанти -жени, които през годините са получили своята реализация, както във военните специализации, по този начин и в академичната кариера. Полковник доктор доцент Невена Атанасова- Кръстева е част от втория випуск – дами курсанти в армията от 1989 година. Ако тогава в по този начин наречената територия на мъжете, обвързвана с военното дело имаше над 2000 курсанти и ние - два взвода с по 15 дами, то в този момент във военнообразователните институции в България една пета са дамите, сподели за Българска телеграфна агенция полковник Атанасова-Кръстева, която е шеф на катедрата по „ Национална и районна сигурност “ във факултет „ Сигурност и защита “ на Националния боен университет „ Васил Левски “. Повече за реализацията на дамите в армията, с техните научни и лидерски ползи - в изявлението за Българска телеграфна агенция.

Към момента университетският състав на Технически университет-Габрово включва 144 преподаватели, от които 46% са дами, сподели за Българска телеграфна агенция. Общо 130 преподаватели имат научна степен, а съотношението мъже-жени с научни степени е 68% на 32% за дамите. В съотношението мъже-жени на управителни позиции е налице безусловно тъждество - 50 на 50. В рамките на университета през последната година 30% от дамите са взели участие в научно-изследователски планове. В момента в просветителната и научна степен „ лекар " се образоват осем дами, което съставлява 22% от всички обучавани докторанти. Анализът на данните демонстрира, че доминира делът на сполучливо защитилите в период дами докторанти, които се ориентират към научна кариера след образованието.

С лек превес в научните среди са дамите по отношение на мъжете в област Кърджали, сочат данните зачленовете на кърджалийския клон на Съюза на учените в България. За Българска телеграфна агенция неговият ръководител в регионалния град доцент доктор Дора Янчева разяснява, че от 50 членове 28 са дами и 22 мъже. Сред тях са хора с разнообразни научни степени – от най-ниската до най-високата. В кърджалийският клон членуват четирима професори, единия от които е съветски професор. Осем от членовете са на възраст до 40 години, сподели още доцент доктор Дора Янчева.

В Техническия лицей в Ловеч, който е към Технически университет – Габрово, преподавателите в предлаганите специалности са седем, измежду които петима мъже и две дами.

Жените доминират в университетския състав на Медицинския университет в Плевен, демонстрира информация на висшето учебно заведение, готова за Българска телеграфна агенция. Общо 188 са основните асистенти, доценти и професори в университета, от които 104 са дами и 84 са мъже. Главните асистенти са 50, от които 29 дами и 21 мъже. Доцентите са 103, от които 59 дами и 44 мъже, а професорите са общо 35, от които 16 дами и 19 мъже. Във всички категории университетски длъжности доминират дамите, като се изключи професорите, където мъжете имат лек превес.

Почти равно е съотношението сред мъжете и дамите, занимаващи се с просвета в Русенския университет. Общо 462 преподаватели работят във висшето учебно заведение. От тях 248 са мъже, а 214 са дами, оповестиха за Българска телеграфна агенция от университета в крайдунавския град.

В Стопанската академия „ Д.А.Ценов “ в Свищов общият брой на хабилитираните преподаватели е 77, от които 41 са мъже, а 36 дами. Данните сочат, че в научното направление „ Финанси, парично послание, заем и застраховка “ 68 % от преподавателите са мъже, само че в направлението „ Счетоводна отчетност, надзор и разбор на стопанската активност “ 65 на 100 от преподавателите са дами по отношение на 35 % мъже. Най-голямо е съотношението на дамите по отношение на мъжете в дисциплините „ Приложение на изчислителната техника в стопанската система “ и „ Планиране “- 67 %. Петдесет на петдесет са преподавателите по Международни стопански връзки и Маркетинг. Статистиката демонстрира, че при стопанските науки се вижда леко нарастване на дамите нехабилитирани преподаватели.

Почти еднакъв е броят на мъжете и дами преподаватели в Инженерно-педагогически факултет, Колеж-Сливен и Департамент за подготовка и професионално развиване на учители към ТУ-София. Академичният състав се състои от 79 преподаватели - професори, доценти, основни асистенти, асистенти и старши преподаватели, от които 39 са мъже, а 40 са дами.

Общият брой на университетския състав в Тракийски университет в Стара Загора е 573 души, от които 338 са дами, а 235 са мъжете, оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на висшето образователно заведение. Това значи че процентното съответствие е 59 на 100 в интерес на дамите. Най-много дами измежду преподавателите има в най-голямата конструкция на университета- Медицинския факултет, където са 130 дами на 73 мъже.

А в процентно съответствие най-вече са дамите във Филиал Хасково, където са близо 82 на 100 - девет дами на двама мъже, следвани от Департаментът за информация и повишение квалификацията на учителите - осем дами на трима мъже и Медицинския лицей, където работят 22 дами и 11 мъже. Ветеринарномедицинският факултет е единственият, където доминира мощният пол - там преподаватели са 58 мъже и 41 дами. Във факултетът по " Техника и технологии " в Ямбол са 32 дами и 27 мъже, Педагогическият факултет има 33 дами преподаватели и девет мъже, в Стопанският факултет - 32 дами на 18 мъже.

Единственото звено, което е с почти идентичен брой на учените е Аграрния факултет, където преподават 39 дами и 37 мъже.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР