Това става ясно от позиция на Фондация “Три жени” по

...
Това става ясно от позиция на Фондация “Три жени” по
Коментари Харесай

Фондация ”Три жени” до Константинова: Изпитахме срам от сърдитите Ви реплики!

Това излиза наяве от позиция на Фондация “Три жени” във връзка вчерашното изказване на вицепремиера Калина Константинова във връзка бежанската политика на държавното управление. От изказването на Константинова стана ясно, че бягащите от войната в Украйна ще бъдат настанени в Сарафово и Елхово, само че също така вицепремиерът насочи рецензии към бежанците, които бяха посрещнати остро от общественици и консуматори в обществените мрежи.

Ето и цялото отворено писмо на Фондация “Три жени”:

До Калина Константинова,

Заместник министър-председател

по дейно ръководство

Отворено писмо

Уважаема г-жо вицепремиер,

С огромна паника проследихме събитията от последните дни, свързани с осъществяването на интеграционния проект за разселване на украински бежанци навътре в страната.

С същинско учудване изслушахме Вашето видеообръщение, в което изразявате отчаяние от това, че не сте получила достоверна информация за проектите на бежанците. Още по-озадачаваща е изненадата Ви, че те не извършват инструкциите, спуснати от държавния щаб, и не се качват във влаковете и рейсовете, с цел да бъдат извозени до плануваните държавни бази.

Като организация, която работи в помощ на бежанците през цялото време на войната, ние добре познаваме компликациите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях ежедневно и знаем, че до последния миг те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени. Така, без посока, сега се " изтеглят " украинци към територии на страната агресор. Тези хора четат вести и имат близки, които живеят във войната на терен - и знаят това. Да се чака от тях да се съобразят с неизвестността е несвоевременно.

Пишем Ви това писмо, с цел да изразим възмущението си от метода, по който действате, от метода, по който говорите в обръщението си.

На 9 март Вие се обърнахте към българския народ и към бежанците с друго обръщение, в което говорихте за съпричастност с хората, бягащи от кошмара на войната, и с схващане към изморените майки, носещи децата си на ръце. Солидаризирахте се с тези дами и като майка. Ние също сме организация, основана от дами и майки с честен компас, с идеалната цел да оказва помощ на тези в потребност, като влияе позитивно на обществото ни като цяло. Нашето разбиране е, че в случай че моралът в действителност е водещ, посоката постоянно ще бъде ясна, а персоналното ни его ще отстъпва път на верните решения.

Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви ядосани реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия проект. Възмутени сме от това, че проявявате толкоз малко схващане от какво се нуждаят тези дами и техните деца сега - от достъп до здравна помощ, от подобаваща храна за дребни деца, от опция за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, с цел да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било вероятност за бъдеще в България.

Има потребност и от още нещо - и към хората, бягащи от война, и към всички нас - от опрощение.

Обръщаме се към Вас като дами към жена и с вярата, че ще размислите и ще оттеглите заканите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово, които безсърдечно отправяте във видеото. Не ни напуща вярата, че като страна ще съумеем да проявим човечност - по този начин както го направиха самостоятелно хиляди доброволци и донори в цялата страна.

Очакваме Вие като вицепремиер на Републиката да спрете да трансферирате отговорността на тях и да намерите метода да се погрижим съответно за бежанците, употребявайки ресурсите, които ние, жителите, сме Ви дали.

Желаем Ви триумф в работата.

От своя страна, ние ще продължим да развиваме благотворителна активност в помощ на Украйна и украинските бежанци у нас, активизирайки гражданското общество в България.

С почитание,

Фондация " Три дами " - София Коен, Кристина Деспотова, Лилия Цачева, Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова, Десислава Векилска
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР