Това стана ясно на съвместна пресконофернция на Продължаваме промяната-Демократична България

...
Това стана ясно на съвместна пресконофернция на Продължаваме промяната-Демократична България
Коментари Харесай

На живо: ПП-ДБ обявяват проект за конституционни промени, 24 май да е национален празник

Това стана ясно на взаимна пресконофернция на " Продължаваме промяната-Демократична България " при показване на своя план за конституционни промени. Брифингът се организира в централата ДСБ на ул. " Кърниградска " в София и взаимно с представители на самодейността " Правосъдие за всеки ", с които по-рано през седмица коалицията-мандатоносител разиска концепциите за промени в главния закон. На форума участват министър председателят акад. Николай Денков, министърът на правораздаването Атанас Славов, министърът на финансите Асен Василев, Христо Иванов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов изясни, че планът за конституционни промени е резултат от дългогодишни старания на демократичната общественост, а в последните месеци текстовете са обсъждани на разнообразни равнища и в Народното събрание с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Става дума за законопроект, който третира три огромни въпроса - ядрото е с нужното преструктуриране на правосъдната власт и водела на ръководство посредством разделянето на Висш съдебен съвет и ограничението на безконтролната власт на основния прокурор ", сподели Иванов

Основните оферти, заложени в плана са:
въвеждане на стандарт за конституирането на самостоятелните регулаторни и контролни органи; реформиране на института на служебните кабинети; възможност на самостоятелна конституционна тъжба от всеки гражданин; мандатност на кметовете на общини; промяна на датата на националния празник - 24 май. " Искаме да изведем културата и писмеността на напред във времето. Искаме да вкараме концепцията, че сме потомци на просветители и с тези промени желаеме да покажем, че бъдещето е в науката ", сподели Кирил Петков.
Христо Иванов уточни, че чака от ГЕРБ да разработят текстове, свързани с инспектората на Висш съдебен съвет.

Засега от ПП-ДБ не са прецизирали по кое време ще внесат в Народното събрание тези оферти като проектозакон.



Тази седмица представители на ПП-ДБ и " Правосъдие за всеки " разискаха тематиката на среща в Народното събрание. По думите на Велислав Величков от самодейността предложенията касаят функционалностите на основния прокурор. Той разяснява пред публицисти, че основният прокурор няма да има действителна власт, а методическите инструкции евентуално ще бъдат пренасочени към прокурорския съвет като цяло.

Правосъдният министър Атанас Славов към този момент означи, че едно от предложенията за промени в Конституцията, което е на ПП-ДБ, е министърът на правораздаването да има водеща роля при номинирането на идващия основен прокурор при към този момент изменена негова роля - с по-ограничени функционалности, с отпадане на надзора за правда и методическо управление. Той взе участие и в среща с водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи за конституционните промени в края на юни. На диалозите тогава от Движение за права и свободи подсетиха, че имат собствен план.

Преди дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели пред публицисти в Народното събрание, че е приел опцията конституционната промяна да е реалност до края на годината.

Съгласно Конституцията правото на самодейност за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители (60 депутати) и на президента. Предложението се преглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР