Това, според AFP е най-тежката автобусна катастрофа в Европа в

...
Това, според AFP е най-тежката автобусна катастрофа в Европа в
Коментари Харесай

К: България | Преговорите за кабинет започнаха в хармония; Трагедия на "Струма"

Това, съгласно AFP е най-тежката автобусна злополука в Европа в последното десетилетие.Превозното средство, което е с македонска регистрация, се е запалило и е изгоряло изцяло, като са оживели единствено седем души, които са откарани в " Пирогов ".Причините за случая се проверяват, а министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, както и министри от кабинета му дойдоха в България за незабавни срещи и оглед на мястото на нещастието.Утре, 24 ноември, е разгласен за ден на народен печал поради жертвите на двете нещастия - злополуката на " Струма " и пожара в дом за възрастни хора в село " Рояк ", при който починаха 9 души.Днес в новинарския поток доминира и още една тематика - договарянията за кабинет с мандата на " Продължаваме промяната ".Кои са водещите международни вести през днешния ден може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме. Най-важното от деняПреговорите за кабинет започнаха с консенсус по икономическите ограничения и енергетиката
Преговорите за сформиране на постоянен кабинет с мандата на " Продължаваме промяната " започнаха публично във вторник. На тях са поканени да вземат участие специалисти от Българска социалистическа партия, " Демократична България ", " ИТН ". Всяка партия е показана с екипи от по няколко индивида, които имат експертиза в съответната област (а групите са общо 18). Лидерите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев са си разделили панелите, като по този начин един от двамата взе участие във всеки от тях. Ето какво знаем дотук:

- Преди обед минаха дебатите на тематика стопанска система и енергетика. И до момента в който по първата тематика визията и концепциите на четирите партии значително съответстваха и се допълниха, втората - обвързвана с развиването на енергетиката, се оказа по-спорна. И там говоренето беше общо, на най-вече диспути имаше по концепцията " за " и " срещу " развиване на нуклеарната енергетика и създаване на нови мощности.

- Консенсусните тематики в най-едро могат да се обобщят по този начин: понижаване на бюрокрацията и корупцията, тласъци за млади компании и фокус върху добавената стойност, привличането на нови вложители, по-добро ръководство на фирмите с държавно присъединяване.
Реклама
- Кирил Петков съобщи, че имунизацията ще е " приоритет номер едно " на новото държавно управление. Участниците в полемиката се сплотиха към тематиката, че единствено с висок % на имунизация на популацията ограничаващите ограничения могат да бъдат отстранен и по този начин да се даде подтик на икономическия напредък

- В по най-деликатните точки - развиването на нуклеарни мощности в България и бъдещето на комплекса " Марица-изток ". Сред краткосрочните ограничения приоритет ще бъде продължаването на поддръжката за семействата и бизнеса поради повишаването на електрическата енергия. Без консенсус останаха и някои спорни тематики като препоръчаното от Българска социалистическа партия понижаване на Данък добавена стойност за ток и парно. Следобед договарянията продължиха по други две тематики - превоз и правосъдна промяна, като там дебатът към момента не е приключил, само че също тече хармонично. Фокусът в частта правосъдна промяна е върху активността на КПКОНПИ и на основния прокурор Иван Гешев.

- Все още е рано да се вършат генерални изводи за изхода от преговорния развой, иницииран от " Продължаваме промяната ". Срещите ще продължат до събота, само че все още тонът е спокоен, а стремежът е към консенсус и чуване на всеки, седнал на масата.

- Още на 15 ноември президентът Радев заяви, че има желание да свика Народното събрание допустимо най-бързо. Днес обаче той се ангажира единствено че до края на тази седмица ще обви по кое време ще свика Народното събрание. " Пред парламентарно показаните партии има две значими задания - сформиране на държавно управление и приемане на държавния бюджет. Тези задания изискват един доста добър баланс, време за разговор и доближаване на позициите ", сподели още той. Най-често споменаваният неофициално период за събиране на депутатите в последно време е началото на декември.
Реклама Още от деняДКК е с втори изпълнителен шеф
Държавната консолидационна компания (ДКК), която ръководи активи за над 1 милиарда лева, ще има двама изпълнителни шефове. Вторият е Ваня Караганева, определена от съвета на шефовете на компанията в края на октомври, заяви Mediapool. Тя ще съставлява ДКК независимо и дружно с другия изпълнителен шеф, Рая Каназирева, която влезе в ръководството на мегахолдинга в края на мандата на ГЕРБ и " Обединени патриоти ".
МОН предлага присъствено образование в паралелки с най-малко 50% възпитаници със документ
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага при най-малко 50% възпитаници с така наречен зелен документ в паралелка те да могат да се образоват присъствено. Това е записано в обновените насоки за образование в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, които са изпратени за координиране в Министерството на здравеопазването, заяви зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова пред БНР. По думите й в документа са препоръчани " разнообразни разновидности, както и присъствен учебен развой да е вероятен без тестване в някои случаи ". " В момента съвсем 9000 паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален стадий в страната ", регистрира тя.
Здравното министерство открива нова гореща линия за имунизациите
От на следващия ден, 24 ноември, всеки жител ще може да получи информация за имунизациите и имунизацията против COVID-19 на телефон 02/ 9301 445. На специфичната телефонна линия ще дават отговор доктор Филип Тенчев и доктор Димитър Страшимиров, асистенти в Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на МУ - София.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР