Това се случва на 6 октомври 2022 г., но вместо

...
Това се случва на 6 октомври 2022 г., но вместо
Коментари Харесай

Моментът на Армагедон на Байдън: Когато ядреният взрив в Украйна изглежда възможен

Това се случва на 6 октомври 2022 година, само че вместо това довечера те чуват обезпокоително обръщение, което - въпреки Байдън да не го сподели - идва напряко от строго секретни прехванати известия, за които неотдавна е осведомен, и допуска, че заканите на президента Владимир Путин да употребява нуклеарно оръжие в Украйна може да се трансфорат в действен проект.

За " първи път от Кубинската рецесия насам ", споделя той на групата, събрала се измежду сбирката от творби на изкуството на Мърдок, " имаме директна опасност от потребление на нуклеарно оръжие, в случай че в реалност нещата вървят по този начин, както вървят ". Сериозността на тона му стартира да се усеща: Президентът приказва за вероятността за първо потребление на нуклеарно оръжие по време на война след Хирошима и Нагасаки.

И то не в някакъв неразбираем миг в бъдещето. Той има поради идващите няколко седмици.

Прехванатите данни разкриват, че за първи път от началото на войната в Украйна в съветската войска постоянно се водят диалози за посягане върху нуклеарния боеприпас. Някои от тях са били просто " разнообразни форми на диалози ", споделя един от чиновниците. Но други са включвали частите, които ще дават отговор за преместването или разполагането на оръжията. Най-тревожният от прехванатите материали разкрива, че един от най-високопоставените съветски военни командири категорично разисква логистиката на потреблението на нуклеарно оръжие на бойното поле.

За благополучие, както е казано на Байдън по време на брифингите му, няма доказателства за пренасяне на тези оръжия. Но скоро Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестява, че при един-единствен сюжет, при който украинските сили преодолеят съветските отбранителни линии и има изгледи да опитат да си върнат Крим - опция, която изглеждаше мислена през есента - вероятността за потребление на нуклеарно оръжие може да нарасне до 50 % или даже повече. Това " бързо притегли вниманието на всички ", споделя чиновник, взел участие в разискванията.

Никой не знае по какъв начин да оцени точността на тази оценка: факторите, влияещи върху решението за потребление или даже опасност за потребление на нуклеарно оръжие, са прекомерно нереални, прекомерно подвластни от човешките страсти и случайността, с цел да бъдат тъкмо измерени. Но това не е предизвестие, което всеки американски президент може да отхвърли.

" Това е нуклеарен абсурд ", акцентира военачалник Марк Мили преди оставката си, припомняйки предизвестията, които е отправял в Ситуационната зала. Той прибавя: " Колкото по-успешно украинците отблъскват съветските сили, толкоз по-вероятно е Путин да заплаши, че ще употребява бомба - или да посегне към нея ".

Въпреки че рецесията е отминала и наподобява, че Русия е спечелила превъзходство на бойното поле, защото Украйна изчерпва боеприпасите си, съвсем всички публични лица разказват тези седмици като проблясък на ужасяваща нова епоха, в която нуклеарните оръжия още веднъж ще бъдат в центъра на съперничеството сред суперсилите.

Въпреки че новината, че Русия обмисля да употребява нуклеарни оръжия, става обществено притежание по това време, загрижеността в Белия дом и Пентагона е била доста по-дълбока, в сравнение с се признава по това време, и че са положени огромни старания за подготовка за такава опция. Когато Байдън споделя на глас същата вечер, че " не мисля, че има такова нещо като опция елементарно да се употребяват тактически нуклеарни оръжия и да не се стигне до Армагедон ", той отразява незабавната подготовка за отговор от страна на Съединени американски щати.

Байдън споделя, че има вяра, че Путин е кадърен да натисне копчето. " Става дума за човек, който познавам сносно ", споделя той за съветския водач. " Той не се майтапи, когато приказва за допустима приложимост на тактически нуклеарни оръжия, биологични или химически оръжия, тъй като въоръжените му сили, може да се каже, са много изостанали ".

Оттогава преимуществото на бойното поле се промени фрапантно и октомври 2022 година към този момент наподобява като връхната точка на военните достижения на Украйна през последните две години. Сега обаче Путин насочи нова порция нуклеарни закани по време на обръщението си в края на февруари.

Той съобщи, че всички страни от НАТО, които оказват помощ на Украйна да нанася удари с крилати ракети по съветска територия или обмислят да изпратят свои войски на фронта, " би трябвало най-сетне да схванат ", че " всичко това в действителност заплашва с спор с потребление на нуклеарни оръжия, а затова и с заличаване на цивилизацията ".

" Ние също разполагаме с оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия ", сподели Путин. " Нима те не осъзнават това? "

Путин приказва за съветски оръжия със междинен обхват на деяние, способни да ударят всяка точка в Европа, или за междуконтинентални балистични ракети, способни да доближат Съединените щати. Но през 2022 година той говореше за така наречен ракети с нуклеарни бойни глави: тактически оръжия, задоволително дребни, с цел да бъдат заредени в артилерийски снаряд и да унищожат военно поделение или няколко градски квартала.

Поне първоначално потреблението им няма да наподобява на цялостен нуклеарен продан - главният боязън от Студената война. Последиците биха били ужасяващи, само че лимитирани до относително дребен географски регион - може би над Черно море или украинска военна база.

Въпреки това загрижеността на Белия дом е била толкоз дълбока, че са се събирали работни групи, с цел да разработят отговор. Представители на администрацията тогава обявиха, че отговорът на Съединените щати би трябвало да бъде неядрен.

Но те побързаха да прибавят, че би трябвало да има някакъв трагичен отговор - може би даже стандартна офанзива против частите, които са изстреляли нуклеарните оръжия - другояче рискуват да окуражат освен Путин, само че и всеки различен властнически режим с нуклеарен боеприпас, огромен или дребен.

Но до момента в който " речта за Армагедон " на Байдън - както я нарекоха чиновниците на Белия дом - става ясна, никой не знае каква нуклеарна проява има поради Путин. Някои считат, че обществените предизвестия на Русия, че Украйна се готви да употребява гигантска " мръсна бомба " - оръжие, което изхвърля радиологични боклуци, са предлог за предпазен нуклеарен удар.

Военните симулации в Пентагона и мозъчните тръстове във Вашингтон си показват, че потреблението на тактически оръжия от страна на Путин - може би последвано от опасност за по-нататъшно потребление на още оръжия - може да се случи при разнообразни условия.

Една от симулациите допуска, че сполучлива украинска контраатака би заплашила позициите на Путин в Крим. Друга включва настояването на Москва Западът да приключи всякаква военна поддръжка за украинците: никакви танкове, никакви ракети, никакви муниции. Целта би била да се разцепи НАТО; в настолната симулация, която ми беше разрешено да следя, потреблението на нуклеарно оръжие послужи точно за тази цел.

За да предотврати използването на нуклеарни оръжия, в дните преди събирането на средства от Байдън държавният секретар Антъни Блинкен се обажда на съветския си сътрудник, както и на министъра на защитата Лойд Остин и съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Германският канцлер Олаф Шолц се готви за планувано посещаване в Пекин; приготвя се да запознае китайския президент Си Цзинпин с получените разследващи данни и да го призове да направи обществено и частно изказване пред Русия, в което да предизвести, че в спора в Украйна няма място за потребление на нуклеарни оръжия. Си направи обществено изявление; не е ясно какво, в случай че въобще нещо, е алармирал частно.

Междувременно Байдън изпраща известие на Путин, че би трябвало незабавно да провеждат среща на емисарите. Путин праща Сергей Наришкин, началник на съветската работа за външно разузнаване, която провежда офанзивата " Соларен вятър ", засегнала голям брой американски държавни организации и корпоративна Америка.

От своя страна Байдън избира Уилям Бърнс, шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Русия, който в този момент е негов асистент при решаването на някои от най-трудните провокации в региона на националната сигурност на страната, като неотдавна обезпечи краткотрайно преустановяване на огъня и освобождение на заложниците, държани от Хамас.

Бърнс съобщи, че са се срещнали в средата на ноември 2022 година Преди Бърнс пристигна, с цел да предизвести какво ще сполети Русия, в случай че употребява нуклеарни оръжия, Наришкин явно счита, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ е изпратен да контракти съглашение за помирение, което да постави завършек на опълчването. Той споделя на Бърнс, че всички сходни договаряния би трябвало да стартират с разбирането, че Русия ще резервира всички територии, които сега са под неин надзор.

На Бърнс му лишава известно време да убеди Наришкин, че Съединените щати не считат да разменят украинска територия за мир. Накрая двамата минават към тематиката, поради която Бърнс е обиколил света: какво са подготвени да сторят Съединените щати и техните съдружници на Русия, в случай че Путин извърши нуклеарните си закани.

" Дадох ясно да се разбере ", спомня си по-късно Бърнс, " че ще има явни последици за Русия ". Американските чиновници не прецизират до каква степен съответно Бърнс е определил естеството на отговора на Съединени американски щати. Бърнс би трябвало да е бил задоволително обстоен, с цел да сдържи съветската офанзива, само че да избегне описанието на точния отговор на Байдън.

" Наришкин се закле, че е схванал всичко и че Путин няма желание да употребява нуклеарни оръжия ", споделя Бърнс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР