Това съобщи главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба

...
Това съобщи главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба
Коментари Харесай

В Румъния спряха стотици дела за 188 млн. евро щети

Това заяви основният прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши, която посочи, че това се случва след решение на Конституционния съд на страната, оповестява в. "Гъндул ", представен от Българска телеграфна агенция.

"До предходната година в обвинителните актове, направени от НДБК, единствено по обвинявания в корист със служебно състояние, запорите бяха на стойност 263 милиона евро. Тази година, вследствие на решението на Конституционния съд, 245 каузи бяха прекъснати, към 188 милиона евро - колкото бяха вредите, остават невъзстановени и тези действия не могат да бъдат разследвани .

Едно решение на Конституционния съд извади от джобовете на румънските жители 188 милиона евро ", съобщи Кьовеши на полемика, отдадена на правосъдните закони.

Решението, което има поради Кьовеши, е от юли 2016 година, когато Конституционният съд размени формулировката "по погрешен метод " с "при нарушаване на закона ", разяснява "Гъндул ".

Освен това съдът изиска от Народното събрание или държавното управление да дефинират най-малко на размера на нанесените вреди, под който злоупотребата със служебно състояние да не се преследва от закона.

Главният прокурор на НДБК приказва и за страховете на държавните функционери да подписват документи, като уточни, че "тогава, когато един функционер купува материали за кметството и сгреши по този начин, че да ги купи на цена, повишена с 800%, не е елементарна неточност ".

Ръководителката на антикорупционната организация съобщи още, че в последно време се вършат опити за заплашване на прокурори .

Междувременно прокурорите от НДБК са наложили запор върху имуществото на разследваните по делото "Тел Друм " за корист с еврофондове, в това число на водача на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, заяви Медиафакс, базирайки се на правосъдни източници.

Драгня съобщи през днешния ден пред публицисти, че ще отиде в седалището на НДБК, с цел да бъде известен публично, като добави, че евентуално "следва доживотен запор ".

Прокуратурата към този момент заяви, че той е обвинен във образуване на проведена незаконна група и подправяне на документи за нелегално придобиване на средства от европейските фондове. По същия случай са разследвани още 8 души, държавни чиновници и предприемачи.

Обвиненията се отнасят за фондове от 2001-2012 година, когато Драгня е оглавявал Окръжния съвет на Телеорман в Южна Румъния. Разследването е фокусирано върху пътностроителната компания "Тел Друм ", следена преди от окръжния съвет. Драгня и осемте други обвинени се споразумели да приватизират компанията посредством медиатори, с цел да попадне тя под контрола на Драгня.

Разследването се базира на писмо от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) от 2016 година, съгласно която има доказателства за нелегално погашение на 21 милиона евро от европейския фонд за районно развиване за пътно строителство в Румъния.

55-годишният Драгня, който предходната година бе наказан условно за изборни измами, съобщи, че досегашните следствия против него са "политически стимулирани ". Срещу него се води още едно дело - по обвинявания в подстрекателство към корист със служебно състояние.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР