Това са вероятно най-коледните събития в Европа и със сигурност

...
Това са вероятно най-коледните събития в Европа и със сигурност
Коментари Харесай

Най-красивите коледни базари в Европа

Това са евентуално най-коледните събития в Европа и сигурно най-старите, непокътнати и до през днешния ден – базарите на площадите в дребните и огромни градове, на които хората се събират на чаша топло вино с подправки, ядене съгласно локалната традиция и сладки приказки.

Първите коледни базари водят началото си отпреди пет века и съществуват и до през днешния ден. По някакъв вълшебен метод те резервират празничната ретро атмосфера и са най-хубавото премеждие, което можем да си подарим предколедно. Повечето се откриват още при започване на декември и не престават цялостен месец, тъй че да има задоволително време да ги посетят всички любопитни туристи и съграждани. Ето пет от европейските коледни базари, които си коства да запишем в листата си за зимни пътувания.

 



Дрезден – Штрицелмаркт

Базарът в Дрезден води началото си от 1434 година! От тогава и до през днешния ден на площад Altmarkt се събират близо 250 търговци на празнични артикули и украси, които са известни в цяла Германия. В центъра на площада се издига голяма елха и календар, който всяка година е друг – тази е във формата на палат. След войната центърът на Дрезден е възобновен изцяло и носи духа на остарели времена, а художествената изложба е голяма и една от най-известните в света. Както виждате, аргументите да се посети този хубав град са повече от една.

 

 



Копенхаген – базарът в Tivoli Gardens

Най-известното място по Коледа в Дания не е площад, а паркът Тиволи в Копенхаген. Гостите посреща коледен оркестър от елфи, който свири празнични мелодии. Най-известното забавление в парка е ледената пързалка. В многочислените павилиони се продават пуловери, свещи и декорации, както и глинтвайн, несъмнено.

 

 



Виена – Rathausplatz

Площадът пред кметството на Виена мирише прелестно в предколедните дни. Освен, че може да опитате всевъзможни вкусни неща, сладки и солени, виното се продава в красиви керамични чаши, украсени със специфична коледна рисунка, която всяка година е друга. Срещу алегорична сума може да купите чашата като сувенир. Най-прочутото лакомство на базара са кестените, а ръчно направените играчки са същински творби на изкуството.

 

 



Щутгарт - Stuttgarter Weihnachtsmarkt

Един от дребното непокътнати средновековни градове в Германия предлага изцяло достоверна конюнктура за едно предколедно пътешестване във времето. Базарът има 280 павилиона, които оферират всевъзможни салами, както и декорации и сладки. Местната рецепта за глинтвайн е изключително фамозна. Всяка година базарът се посещава от над 3 милиона туристи.

 

 



Прага - Staroměstské náměstí

На това най-известно място в Прага се организира коледният базар. И за разлика от всички, изброени нагоре, той работи до първите дни на Новата година. В центъра на площада се издига голяма елха, а към нея се продават всевъзможни сувенири, измежду които по-интересни са изящните стъклени играчки и тези, направени от дантела. Вечер на площада има концерти и спектакли под намерено небе. А в близост се издигат стоте кули на този град, цялостен с митове.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР