Това са тримата подуправители на БНБ - Андрей Гюров, Петър

...
Това са тримата подуправители на БНБ - Андрей Гюров, Петър
Коментари Харесай

Президентът разговаря с още петима възможни кандидати за служебен премиер

Това са тримата подуправители на Българска народна банка - Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, двамата заместник-председатели на Сметната палата - Горица Грънчарова - Кожарева и Тошко Тодоров.

Шести в листата е омбудсманът. Диана Ковачева обаче няма по какъв начин да бъде назначена за длъжностен министър-председател, защото в средата на април поема поста арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

След консултациите с евентуалните претенденти президентът би трябвало да разгласи избора си и да издаде декрет за назначението на длъжностен министър председател, а той да предложи на президента състав на длъжностен кабинет.

След това Румен Радев би трябвало да организира политически съвещания с шестте парламентарни партии, с цел да се вземе дефинитивно решение за назначението на служебното държавно управление. От това зависи и по кое време ще са изборите за нов парламент.

Процедурата към назначението на длъжностен министър-председател започна през вчерашния ден, откакто беше върнат и последният трети мандат за сформиране на държавно управление в границите на 49-ото Народно заседание. Държавният глава започна съвещания с евентуалните претенденти за служебни министър председатели и през вчерашния ден беседва поотделно с трима от тях.

Според последните промени в Конституцията президентът може да избере кой да оглави краткотрайно държавно управление от стеснен кръг обществени фигури.

За да насрочи избори за 50-то Народно заседание, президентът би трябвало да назначи длъжностен министър председател по нови правила, който да му предложи състав на кабинет.

Листата с претенденти за поста министър-председател се съкрати от 10 на девет, откакто заместник-омбудсманът подаде оставка. Консултациите при президента започнаха през вчерашния ден.

" Ще направя всичко допустимо процесът по съставяне на длъжностен кабинет да бъде интензивен ", сподели Радев.

Румен Радев беседва поотделно с трима от претендентите - ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, както и с шефа на Българската национална банка Димитър Радев, който единствен приказва пред публицисти.

От думите му стана ясно, че претендентите за длъжностен министър председател понижават с още четирима, тъй като не е оправдано шефът на Българска народна банка и тримата му заместници да оглавят краткотрайно държавно управление.

" Не е добра концепция да се въвлича банката в политически развой, има колизия с националното и европейското законодателство, ще се сътвори дълготраен проблем ", счита Димитър Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР