Това са особени конфиденциални данни, върху които се базира нормалният

...
Това са особени конфиденциални данни, върху които се базира нормалният
Коментари Харесай

Борбата за лична информация – от Гьобелс до… Фейсбук

Това са особени конфиденциални данни, върху които се базира естественият живот на всекиго от нас


Достъпът до персонална информация освен води до загуба на личностна идентификация, само че и основава редица проблеми.

Разполагайки с сходна информация, хора с неблаговидни планове могат да се разпореждат с живота ви както пожелаят. Например да откраднат парите от банковата ви сметка, да оформят заем за голяма сума с невероятни лихви. Но може би най-страшното е не че съществува благоприятни условия за кражба на персонална информация, а че страната, корпорациите и секрети организации ги употребяват законно. Нещо повече, те ни наблюдават деликатно и изкъсо.

Знаменитият министър на пропагандата на нацистка Германия Йозеф Гьобелс споделя, че в случай че е имал даже и най-малката опция освен да доставя агитация до всеки дом, само че и да знае за хората всичко, Германия от дълго време би управлявала света. Трудно е да се оспорят тези думи, тъй като точно неговата концепция и фантазия са доразвити до невероятни висоти и се ползват ежедневно.

Следят ни и това е неопровергаем факт. Често телефонът може да опише за индивида доста повече от самия него. Съвременните телефони знаят всичко за нас: какво обичаме, какво си купуваме, защо мечтаем. Съхраняват персоналните ни данни и номерата на банковите ни карти. И това е единствено върхът на айсберга.

Всички електронни устройства, които използваме – мобилни телефони, компютри, смарт тв приемници и даже битови принадлежности, събират за нас информация (в това число отпечатъци от пръсти на всички членове на фамилията, фотографии, триизмерни модели на лицата, градежа на ретината на окото, мостри от гласовете и т.н.).

Но тревожното е, че тези познания се отнасят до категории от биометриката, която е невероятно да бъде изменена през живота. С други думи, в случай че злоумишленици имат биометричните ви данни, вие вечно губите свободата си.

Информация за всекиго от нас се събира освен от телефоните, само че и от световната система за наблюдаване. Това са данни за придвижването ни, за транспортните средства, които използваме, за местоработата ни. Всичко това е известно и се ползва от повече от 10 години. Но на кой му пука? И какво прави всеки от нас, с цел да се отбрани? Истината е, че когато става дума за персонална информация, множеството от нас са много инертни и се отнасят несериозно към опазването ѝ.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР