Това с диференцираното ДДС стои много добре на екран ако

...
Това с диференцираното ДДС стои много добре на екран ако
Коментари Харесай

Владимир Каролев: Това с диференцираното ДДС стои много добре на екран ако си политик


Това с диференцираното Данък добавена стойност стои доста добре на екран в случай че си политик, съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия икономистът Владимир Каролев.

Каролев направи следната сметка – годишно даваме към 150 лв. за самун, защото приблизително българинът яде към 87 кг самун всеки 12 месеца. Данък добавена стойност от тази сума е 25 лв., т.е. спестяваме по към 18 лв. при свалянето на Данък добавена стойност на 5%, т.е. 1,50 лв. на месец. Това е популизъм, акцентира икономистът, който направи сходна сметка и за медикаментите, където щяло да има понижаване на 5 лв..

Според икономиста, при понижено Данък добавена стойност търговците на закуски щели да почнат да регистрират продажби на самун, а не да вземем за пример на банички, и хазната ще бъде ощетена. Той обърна внимание и на цената на водата, както и на тока, като попита за какво Движение за права и свободи не пипа там. Експертът изрази удивление, че тъкмо Движение за права и свободи се занимава с популизъм поради политическата характерност на партията.

"Аз съм "за " понижаване на налозите – първо би трябвало да се понижи данъкът върху труда, безусловно ненужно беше увеличаван два пъти подред с оправданието, че Национален осигурителен институт има недостиг – Национален осигурителен институт постоянно ще има недостиг ", уточни икономистът. Той изиска понижаване и на Данък добавена стойност, само че деликатно – с 1%, с цел да се види резултатът. Не виждам причина да се смъква Данък добавена стойност за обособени артикули, добави Каролев.

Според него страните, които са въвели диференцирано Данък добавена стойност бъркат. Цените зависят от търсенето и предложение, не от налога.

Когато се качват цените, хората стартират да използват по-малко, зави Каролев и добави, че за последните 15 години потреблението на самун е два пъти по-малка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР