Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още

...
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още
Коментари Харесай

Момина сълза - здраве и красива отрова

Това растение е мощно отровно и също толкоз лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то ни радва с прелестните си цветове, за които съществува красива легенда. Смята се, че това цвете се е появило, когато Иисус е бил разпънат на кръста. Тогава Дева Мария заплакала и вследствие на нейните сълзи поникнала момината сълза. В Англия поверие гласи, че момината сълза пораства в гората - там, където приказният воин Леонард е победил голям змей. Капките от кръвта на героя, паднали на земята, се трансформирали в момини сълзи, чиито камбанки зазвънели в чест на успеха.

Момината сълза е едно от най-нежните, красиви и ароматни пролетни цветя, което с изключение на да ни радва, може и да ни лекува. А лекуването и е изцяло „ налично ”. Оказва се, че са използваеми всички елементи на растението и че можете да си го отглеждате даже в саксии вкъщи през зимата.

Момината сълза е известна още като " лилия на долината ". Латинското й название е Convallaria majalis, а за нейна татковина можем да посочим Азия, Европа и Средиземноморието. Засажда се главно на сенчести места и върху приблизително плодородни почви. Всички елементи на растението, въпреки и използваеми, са люти и много горчиви на усет. Плодът й съставлява кръгла, месеста ягодка с диаметър 5-10мм и има изключително привлекателен тип. Това е и повода, в случай че си отглеждате вкъщи това растение, да бъдете изключително деликатни, в случай че имате дребни деца. Отровни са също младите листа и цветчетата, като под отрова се има поради, че не умира на секундата, само че в случай че не се вземат ограничения, може да докара до неприятни последствия, и в крайния случай и за огромни количества - гибел.



Отровата, която лекува

Лечебното деяние на момината сълза е било известно още през 13 век, когато с запарка от цветовете и са лекували сърдечни проблеми. В наши дни тази запарка се употребява постоянно за усмиряване на болките при разнообразни възпалителни болести. В Англия водата от момина сълза се назовава " златна " и се ползва при лекуване на главоболие и разнообразни нервни положения. В Германия пък се използва така наречен " вода на Хартман ", бореща се с парализата.

Лечебен състав

Цветовете съдържат най-вече сърдечно настоящи дейни съставки - гликозиди (до 5%). Основен е конвалотоксинът. Цветовете съдържат и етерично масло, чиято съществена съставна част е фарнезолът. Хелидоновата киселина има аналгетичен морфиноподобен резултат, като работи мощно успокоително. Фарнезолът пък с изключение на, че има прелестен мирис (често използван в парфюми), е известна съставна част в козметиката (в сапуни, кремове и лосиони), която има свойството да омекотява кожата, да се бори с прекомерното омазняване и да потиска интензивността на гъбички и бактерии.

Полезно деяние

Момината сълза като билка се употребява като чай от сухата маса на изсъхналото цвете, както и на смес (спиртен извлек). Много значимо е да взимате билката от приближен източник и да внимавате каква е дозата при използването.

• Забавя сърдечния темп

• Нормализира кръвообращението

• Стопира развиването на вирусни болести (отварата от листата й)

• Въздейства върху бъбреците - блестящо изразени диуретични свойства

• Действа успокояващо при нервни положения

• Премахва главоболието

• Помага при лекуването на възпалителни кожни болести

“Съветваме ви да не берете и употребявате без да пита билката, а да се доверите на опакован артикул с тъкмо изложение на използването. Винаги се консултирайте с умел билкар. ”

Внимание:

Момината сълза е в положение да провокира мощна изнемощялост, диария и повръщане, по тази причина в действителност би трябвало да бъдете доста деликатни. Препоръчва се ръцете да се измиват добре с вода и сапун, откакто сте били в допир с това цвете. Бременни и деца не трябва да берат момина сълза, бъдете деликатни с нея, в случай че я имате в градината и там играят деца.

Отглеждане на момина сълза

Красива отрова и в същото време лекарство- не е ли същинско знамение на природата? Момината сълза несъмнено е измежду най-популярните пролетни цветя, знак на деликатност, непорочност и обич. Затова, без значение от това дали ще изпробвате лечебното и деяние, изпробвайте да украсите ранната си пролетна тераса с нея. Нужни са ви единствено кашпа и равни елементи пясък, песъчлива пръст и торф. Засаждате семената към месец преди периода за разцвет на към 15см един от различен и напролет може да имате домашни момини сълзи. За задачата, обаче в края на месец март би трябвало да внесете кашпата на мрачно и хладно място и когато листата се покажат на повърхността, да я върнете на ярко и топло- към 20 градуса.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР