Това правителство на политкомисарите, на ЗКПЧ-та*. Самият премиер е политкомисар,

...
Това правителство на политкомисарите, на ЗКПЧ-та*. Самият премиер е политкомисар,
Коментари Харесай

Илиян Василев: Никой няма да застрахова един договор с Газпром сега

Това държавно управление на политкомисарите, на ЗКПЧ-та* . Самият министър председател е политкомисар, Еленко Божков е политкомисар в министерството на енергетиката. Такова определение даде енергийният специалист и някогашен наш дипломат в Москва Илиян Василев в студиото на Нова телевизия. Той разкритикува дейностите на държавното управление, декларираните планове, като изрази убеденост, че президентът дава направленията.

Илиян Василев бе безапелационен, че не може министър (енергийният Росен Христов) толкоз намерено да лъже , че не е пуснал заповед, с която се анулира регистрацията на оператора на гръцката връзка. Заповедта я има, налична е и се оказва първото нещо в първия ден, което е направил този министър. Може да има тълкования и нюанси, само че като потеглят толкоз внезапно нещата, доверието се срутва и хората реагират, счита Василев.

Той разкритикува и първите дейности на държавното управление със основаване на спешен щаб , с който са основали суматоха, а и в него няма нито един специалист. Освен това са оповестили, че няма да се занимават с пазарните проблеми, а с институциите, политическите и кадровите измерения. Когато политиката господства над пазара, прогнозата не е добра.

" Негативна е прогнозата ми. Това е началото на реваншистка политика. Пропускат сериозно значимо време да решат проблеми ", изясни Василев и предизвести, че в случай че не се удостовери офертата за въпросните седемте танкера с полутечен газ, оставена от кабинета " Петков ", България отива на спот пазара и " тогава цените стават страшни ".
 Енергийни специалисти: Забравете контракта с Газпром и подписвайте за танкерите
Енергийни специалисти: Забравете контракта с Газпром и подписвайте за танкерите

Няма да получим нито един куб. м. съветски газ, в случай че не подпишем нов 10-годишен контракт

Освен това по думите ми извънредно висок е рискът да се направи опит за нова сделка с " Газпром ". " Проблемът е, че Русия е във война и природният газ е оръжие. Няма по какъв начин да го спре за Европа, а да не го спре за България. Сигурността на доставките е основен фактор при всеки контракт . "

Като главен риск при едни диалози и нов дълготраен контракт с " Газпром " Илиян Василев изясни, че при договорите има един мерител - може ли съответният контракт да бъде застрахован. " В момента е изключено, който и да е осигурител да го направи. Рискът от спиране на доставки е огромен и няма никакви гаранции, даже и още веднъж да пуснат газа ", уточни Василев.

" Един път дамаджана за вода, втори, трети път... Очевидно би трябвало да си обезверено твърдоглав, с цел да направиш тази неточност ", разяснява Василев държанието на самия съветски газов монополист.

На зам.-министър Еленко Божков , който разгласи, че би трябвало да се договаря с " Газпром ", Илиян Василев предложи да се запознае с правилата за ръководство на рисковете в енергийната сфера или най-малко да попита някой специалист.

Илиян Василев приказва и по тематиката с изгонването на 14-те дипломати и механически сътрудници от задачата ни Руската федерация . Действията на Москва не са изненада, в противен случай предстоящи са и няма сериозна конспирация. Всъщност интригата е, че действието идва в първите дни на едно служебно държавно управление, което е обърнато към Москва и това е " подарък ", който те надали са очаквали.

Според Василев " Русия малко обърка посланията " и в дейностите и изказванията на Кремъл той разчита по-скоро предпочитание " тази история да завърши " .

В изказванията на Кремъл, Василев чува обаче и че РФ ни дефинира като част от " груповия Запад, който деградира ". " Така за следващ път си демонстрират имперската същина - декларират, че ползите на България не могат да опонират на ползите на Русия , което " даже не е неприятен звук, а по този начин просто не се приказва. "

*Длъжност в армията по времето на комунизма, заместник-командир по политическата част
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР