Това обаче не е проста смяна от млечно към немлечно

...
Това обаче не е проста смяна от млечно към немлечно
Коментари Харесай

Алтернативите на млякото – как да изберем подходящия заместител за нас и децата ни

Това обаче не е елементарна промяна от млечно към немлечно мляко. Това е по този начин, тъй като хранителната стойност на немлечните млека варира доста. Повечето имат по-малко протеини и по-малко сила (килоджаули) от кравето мляко. Немлечните млека не са с естествено високо наличие на калций и не всички марки имат прибавен калций. Някои имат и добавена захар.

Ако желаете елементарно да намерите повече информация по въпроса, може да разгледате фантастико листовка където се оферират доста разнообразни като високопротеинови, био, с добавени витамини или калций други възможности на естественото мляко. Също по този начин съществуват разнообразни уеб страници които оферират информация на тематиката, само че имайте поради че най-хубавия вид е постоянно да се консултирате със профилиран диетолог.

Ето съпоставяне на някои немлечни млека и какво да имате поради, в случай че някое от тях е постоянна част от това, което вие и вашето дете пиете.

От какво се вършат немлечните млека и какво би трябвало да знам за тях?

 Соево мляко

Соево мляко

Соевото мляко е най-близо до кравето по хранителни субстанции. То е с по-високо наличие на протеин спрямо други млека без млечни артикули, също по този начин съдържа фибри и множеството марки са добавили калций.

Мляко от ядки

Количеството ядки в ядковото мляко варира (някои имат единствено 2% ядки) и като цяло наличието на протеин е ниско. Ядковите млека също са ниско енергийни (в съпоставяне със соевото или млечното мляко). Някои ядкови млека са подсладени, а други не съдържат калций. Може да видите по какъв начин сами да си приготвим бадемово мляко тук.

Овесени ядки

Обикновено с ниско наличие на мазнини, умерено на протеини. Може да не е прибавен калций.

Оризово мляко

Има податливост към ниско наличие на протеини и мазнини и високо наличие на естествени захари. Обикновено има прибавен калций. Често сходно на силата на кравето мляко.

Кокосово мляко

Кокосовите млека са склонни да имат ниско енергийно наличие, ниско наличие на протеини и доста от тях не съдържат прибавен калций. Може да съдържа повече наситени мазнини (нездравословни мазнини) спрямо други млека.

Забележка

Това е общо обобщение на млека без млечни артикули. Като цяло ядковите млека и кокосовото мляко са с ниско наличие на протеини, сила и калций не са подобаващи за деца под 5 години. Когато избирате артикул за вашето семейство, постоянно проверявайте етикета на храните, защото продуктите се разграничават толкоз доста. Домашните млека без млечни артикули ще бъдат с доста ниско наличие на калций, в случай че не се добави калций.

И по този начин, могат ли немлечните млека да се употребяват като пряк сурогат на кравето мляко?

 Прясно мляко и соево

Някои могат, а други не. Зависи дали към продукта са добавени хранителни субстанции. Млечните артикули, създадени от краве мляко, обезпечават богат източник на сила, протеини и калций (и други хранителни вещества). По принцип оризовото, овесеното и кокосовото мляко са с ниско наличие на протеини и калций, тъй че не са подобаващ сурогат на млякото за деца под 5 години.

Ако търсите опция, значимо е да изберете такива, които дават на вашето дете сходно количество хранителни субстанции като кравето мляко. Ако не го извършите, ще би трябвало да предложите други храни, с цел да запълните тази празнота. Това е мястото, където може да имате потребност от помощ. За да разберете от какъв брой мляко се нуждае едно дете.

Ако детето ви яде млека без млечни артикули или в случай че детето ви е веган, добра концепция е да посетите упълномощен практикуващ диетолог (APD), с цел да ревизирате дали питателните му потребности са задоволени като цяло и кои млечни други възможности са най-хубави за вашето дете.

Какво тъкмо би трябвало да диря, когато чета етикета на храната на мляко без млечни артикули?

Отидете в панела с хранителна информация и потърсете артикули, които:

- имат сходно количество протеин като кравето мляко (около 3 g на 100 ml);

- сте добавили калций (стремете се към над 100 mg на 100 ml);

- без добавена захар (изберете неподсладени опции).

Заключение

Кравето мляко обезпечава наличен източник на храна за растящите тела, само че в случай че детето ви е алергично или отвратително към кравето мляко или решите да не го пиете, има многообразие от млека без мляко. Някои са съответен хранителен сурогат на кравето мляко; някои не са. Винаги четете етикета на храните. Домашните безмлечни млека са с ниско наличие на калций, в случай че той не е прибавен.

Ако детето ви не е кърмено и единственият му източник на мляко е от немлечен източник, детето ви ще се нуждае от подобаваща формула за кърмачета през първите 12 месеца и допустимо до 2 години. Моля, говорете с здравната си сестра или диетолог, в случай че детето ви приема млека на растителна основа като главен източник за групата млечни и различни храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР