Това може да е модел за живот на Марс: Международен

...
Това може да е модел за живот на Марс: Международен
Коментари Харесай

Микроби в пустинята Атакама: Живот в едно от най-сухите места на планетата

Това може да е модел за живот на Марс: Международен екип откриватели откри голям брой микроорганизми в чилийската пустиня Атакама. Това са едноклетъчни, най-вече бактерии, които се засилват при мокрота и прекарват продължителните етапи на суша подземен. Възможно е тези микроорганизми да претърпяват в по-дълбоките пластове от милиони години.

“Ако на Марс е зародил живот, показаните тук резултати демонстрират, че може да е претърпял прехода от тогавашните влажни интервали към етапа на суша и може би даже е разкрил ниша под извънредно сухата повърхнина, ” написа Дирк Шулце-Макух от Техническия Университет Берлин, началник на екипа откриватели в профилираното издание „ Proceedings of the National Academy of Sciences„.

Със средногодишни стойности много под 20 милиметра центърът на пустинята Атакама в Чили се смята за едно от допустимо най-сухите места на планетата. Там с десетилетия не пада никакъв дъжд. Заради рисковата суша, почвата е извънредно солена и бедна на хранителни субстанции.

“Дори хипер сухата пустиня Атакама предлага на микроорганизмите обитаема околна среда, която им разрешава метаболизъм при инцидентно покачване равнището на влага, ” написа екипът. Във етапа на суша, интензивността на едноклетъчните пада. Така организмите може да са претърпели милиони години.

„ Тези бактерии може да претърпяват под повърхността още от началото на образуването на пустинята “, пишат създателите, „ или началната общественост бактерии по този начин се е трансформирала в геологичните времеви шпации, че да може да се оправя с измененията в изискванията на околната среда. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР