Това мнозинство може да бъде разрушено само от някой от

...
Това мнозинство може да бъде разрушено само от някой от
Коментари Харесай

Бомбата гръмна! Социологът Димитър Ганев: Ето какво може да разруши мнозинството в НС

Това болшинство може да бъде разрушено единствено от някой от огромните сътрудници в него. Прогнозата направи пред БНР Димитър Ганев, социолог от Изследователски център „ Тренд “ и политически анализатор.
„ Засега не се виждат индикации това болшинство да бъде разрушено от опозицията. То може да бъде разрушено единствено в случай че ГЕРБ или ПП-ДБ хвърлят кърпата “, посочи той.
Според него партиите в ръководещото болшинство са почнали с времето повече да се харесват:
„ Имат общ политически интерес, който се корени в това да няма нови избори и този парламент да продължи да действа с това болшинство. Това болшинство може да сменя разнообразни държавни управления. Аз считам, че кабинетът на Мария Габриел няма да бъде последният, който това болшинство ще създаде “.
Социологът уточни, че не вижда на хоризонта предварителни избори и посочи, че сътрудниците в болшинството нямат интерес от нови избори по няколко аргументи – тъй като нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ, нито Движение за права и свободи биха получили по-добри резултати от тези на последните парламентарни избори, тъй като нито една от трите партии, подкрепящи кабинета „ Денков-Габриел “, няма различен сътрудник, с който да може да ръководи:
„ Трето – в случай че има предварителни избори в идващите няколко месеца, има риск за поява на нов политически индивид, който да поразмести пластовете в страната. Тази обстановка, в която имат удобно болшинство – над 2/3 – да бъде доста надалеч от новите действителности, които може да сътвори новият политически индивид. И другото значимо – идните назначения в регулаторите и членове на Висш съдебен съвет. Мандатите на тези регулатори ще са оттатък мандата на Народно събрание. Т.е. тази власт, която ще бъде усвоена в идващите няколко месеца, ще има много дълъг небосвод “.
Той посочи, че под нов политически индивид не безусловно се има поради групировка на президента Румен Радев:
„ Радев или хората към него евентуално виждат капацитет в лявото пространство. Вероятно в това пространство ще има огромна промяна. … В новия политически план ще се търси не антиевпропейско и антинатовско говорене, каквото има „ Възраждане “, а прозападно, само че с нюанси. Т.е. не тази прекаленост, която имаме при Костадин Костадинов, и друг евроатлантизъм, който е извънредно корав и пореден, който има ръководещото болшинство в този момент. Трябва да е с политически водач, който да не е влизал в някаква форма на връзки със сегашните сътрудници ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Ако този капацитет може да бъде изпълнен, ще е единствено в случай че Румен Радев излезе, поведе това нещо и го оглави. А не както беше с „ Продължаваме промяната “ първоначално. Това отдаване на политическа сила няма да може да уплътни този капацитет, който съществува. На Радев му би трябвало дата за предварителни парламентарни избори “.
Димитър Ганев разяснява, че най-вероятно в назначенията в регулаторите трите обединения от болшинството (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) ще имат свои квоти:
„ Не виждам нищо, което би трябвало да ни изненадва в това отношение “.
Във връзка с номинацията на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за парламентарен арбитър, политическият анализатор изрече мнение, че е обвързвано с вътрешно партийни салда в ГЕРБ:
„ Практически тя отива в политическа пенсия. Мандатът е задоволително дълъг, с цел да не разсъждаваме в посока на това, че тя след толкоз години ще може да се върне в редиците на ГЕРБ като основен фактор “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР