Това лято няма да има почивка от кризата с разходите

...
Това лято няма да има почивка от кризата с разходите
Коментари Харесай

Милиони хора отказаха почивката това лято

Това лято няма да има отмора от рецесията с разноските за живот, защото фамилиите са изправени пред рекордно високото нарастване на разноските за отмора, показват от Европейската конфедерация на профсъюзите, представени от КНСБ.
 
Цените на пакетните почивки, които би трябвало да обезпечат най-изгодните оферти за отдих в страната или в чужбина, са се нараснали със приблизително 12,4% в Европейски Съюз сред януари и май тази година, откакто предходната растежът бе 11,5%.
 
Това е най-високото нарастване на цената на пакетните почивки от 1996 година Предишното най-високо годишно нарастване е било 7,2 % през 2015 година
 
Анализът на данните на Евростат, осъществен от ЕКП и Европейския институт на профсъюзите, е открил, че:

    Средната цена на пакетна отмора с четири или повече нощувки в този момент е 2967 евро – с повече от 600 евро повече по отношение на 2018 година

    Хората в България, Естония, Франция, Швеция и Чехия са били наранени от най-голямото нарастване на разноските за пакетна отмора, като растежът е сред 18 и 31%.

    Средната цена на пакетна отмора е на стойност повече от една месечна заплата за хората, които получават минимална работна заплата в 14 страни членки.

    По последни данни на Евростат към 19,5% от работещите не могат да си разрешат едноседмична отмора отвън дома, което се равнява на 38 милиона души.

    Най-голям брой работещи, които не могат да си разрешат отмора, има в Румъния (43%), Гърция (37%), Унгария (34%), Италия (31%), Хърватия (31%) и Кипър (30%).
 
 istock istock
За тези, които са принудени да останат у дома, разноските за отдих и културни действия, в това число визити на кино или музеи, също са се нараснали с рекордните 6,5 % – с една трета повече от номиналния растеж на заплатите.
 
Мнозина ще се сблъскат и с спомагателното натоварване, обвързвано с обяда на децата им през ваканцията, като новите данни демонстрират, че от ден на ден жители на Европейски Съюз изпитват усложнения да си разрешат обикновено хранене.

Колко повече ще ни коства почивката в пика на сезона

ЕКП приканва Европейски Съюз и националните държавни управления да сложат завършек на рецесията с разноските за живот, като вкарат налози върху свръхпечалбите и възстановят покупателната дарба на служащите посредством почтено нарастване на заплатите.
 
“Почивката е значима за благосъстоянието на служащите, само че рекордното нарастване на цените ще значи, че милиони ще пропуснат да си починат това лято. Кризата с разноските за живот значи, че доста работещи хора ще се борят единствено да нахранят децата си през лятната почивка, камо ли да мислят за отмора ”, съобщи генералният секретар на ЕКП Естер Линч.
 istock istock
По думите ѝ този проблем хвърля светлина върху дълбокото неравноправие, което съществува в европейската стопанска система и обществото.
“Лидерите на Европейски Съюз и на страните членки би трябвало най-сетне да се оправят с същинската причина за тази рецесия, като наложат ефикасни налози върху свръхпечалбите, които водят до инфлация, и да засилят груповото договаряне, с цел да обезпечат нарастване на заплатите като най-хубавия метод за възобновяване на покупателната дарба на работещите хора ”, безапелационна е Линч.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР