Това коментира пред Дир.бг юристът от Института за модерна политика

...
Това коментира пред Дир.бг юристът от Института за модерна политика
Коментари Харесай

Цеков: Борисов със силно полувреме, кабинетът допусна грешки

Това разяснява пред Дир.бг юристът от Института за съвременна политика Борислав Цеков, давайки оценката си за 100-те дни на кабинета "Борисов-3 ".

"Според мен, в случай че се опитаме да оприличим тези 100 дни на едно спортно полувреме, а ръководещите и опозицията разгледаме като футболни тимове, за мен капитанът на ръководещия тим, в тази ситуация министър председателят, направи най-силното си първо полувреме, спрямо предните си два мандата. Но за сметка на това неговият тим, т.е. държавното управление, в отбрана и полузащита позволи много съществени неточности и недостатъци. Тук е задоволително да споменем свадите към НДК, да се отвори и по-голямата тематика за неналичието на визия изобщо на българската страна по какъв начин да употребява европейското председателство, не като една бюрократична процедура, която ще мине и замине, а като политически инструмент като ново сполучливо позициониране на България в границите на Европейски Съюз и издигане на престижа на страната ", съобщи Цеков.

" Опозицията и нейния тим играят надъхано, само че към този момент не намират път към вратата на своите съперници ", добави Цеков.

"Ако излезем от футболната терминология, най-малко съгласно мен, това държавно управление наподобява малко по-стабилно като настройка спрямо предния кабинет Борисов, когато башибозукът наименуван Реформаторски блок беше раздиран от непрекъснати корпоративни, политически и всевъзможни несъгласия, кавги и всяваше напрежение. Сега конфигурацията на кабинета е по-хомогенна и това е удобен фактор.

Вторият удобен фактор е оживлението, които данните сочат за стопанската система на страната - понижаване на безработицата и така нататък, което оказва своето влияние. Ако би трябвало да стартираме с нещо положително, то е по-скоро персоналния триумф на господин Борисов – това са външно политическите му совалки, желанията му и сполучливото на този стадий балансиране на международните сили в границите на новата геополитическа архитектура, която се оформя в света ", разяснява Борислав Цеков.

"От друга страна това, което си заслужава доста сериозна рецензия , най-малко съгласно мен, е че държавното управление към момента няма задоволително положителни решения в двете основни сфери опазване на здравето и обучение .

В образованието продължава да е блокирана многомилионната европейска стратегия за научни проучвания. Продължава хаосът в опазването на здравето. Виждаме какъв брой усърдно и грижливо българските управляващи търсят метод по какъв начин да похарчат милиард и половина лв. за един аероплан. Това е моя кардинална рецензия към всички ръководства, че е добре да се разисква преди да се похарчи милиард и половина за въоръжение със същата старателност, упоритост и търсене на благоприятни условия да се види по какъв начин да бъдат вложени милиард и половина лв. в публичното опазване на здравето и в образованието. Това са доста по-ключови за националната сигурност на България вложения в хората, в качеството на живот, в нацията, в сравнение с тези средства да бъдат изхарчени за пазаруването на един аероплан, три танка или 10 гаубици, без да недооценявам потребността от рационализация на армията ", безапелационен бе Борислав Цеков.

Той се аргументира по този начин: "Не дай Боже при един спор тези железа ще бъдат унищожени за секунди, до момента в който сигурността на България ще се подсигурява от една жизнеспособна, образована и здрава нация. Аз споделям като рецензия и към това и към всяко последващо ръководство, които по този неправилен метод подреждат цели по какъв начин да се харчат парите на данъкоплатците. Защото и на нашите сътрудници евроатлантическата общественост, в случай че има воля и изчерпателност в ръководството, ще се намерят подобаващите моменти, всички ще схванат кое е по-важно, с цел да бъде една страна членка на Европейски Съюз по-силна, по-стабилна и с по-добра вероятност - три танка повече или по-малко образована и здрава нация ".

Капитанът (бел. ред. министър председателят Бойко Борисов) на тима направи доста мощни 100 дни. Докато в защитната част на тима министрите виновни за образованието, за европейското председателство не се показват безапелационно, сподели Цеков в отговор на въпрос има ли министри, които се оправят по-добре или по-зле.

Няма ясна политическа визия за българското европредседателство. На него се гледа по-скоро административно – бюрократично. А би трябвало да се употребява българското европредседателство, като опция България да покаже на нашите сътрудници, че може да провежда не просто 15 съвещания, да обезпечи транспорта на някой различен министър от летището до НДК, а да покаже своя, в случай че щете, цивилизационен потенциал, разяснява Цеков.

"Защо не бъдат поканени от Райна Кабаиванска през Гришо до Стоичков – огромните разпознаваеми в целия свят имена от международна големина, с които разполага България? Защо няма подобен вид стратегия по време на европейското председателство, в която те да бъдат част от деянията, на които да бъдат поканени европейските министър-председатели и министри. Защо се извърши такава нелепост – вместо да се събаряше паметника "1300 години България ", тези пари не бяха дадени на Кристо Явашев, който да го опакова по време на председателството и да трансформира София в международно събитие и вест ", означи Борислав Цеков.

Нахвърлям напълно неподготвено подобен вид хрумвания, обаче в случай че се седне на държавно равнище и се обмисли задълбочено една цялостна стратегия, която България да създаде по този начин, че председателството да се трансформира и като политика, и като съпътстващи действия в триумфа на България. Но към този момент виждаме батака към НДК и нищо повече, сподели в умозаключение анализаторът.

АНКЕТА: Каква е оценката ви за 100-те дни на кабинета?

АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министрите ?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР