Това коментира Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи и

...
Това коментира Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи и
Коментари Харесай

Мирослав Мурджов пред Фрог: Истерията около кабинета на Слави идва от партиите, които се надяваха да участват със свои министри

Това разяснява Мирослав Мурджов - специалист по изборни системи и някогашен народен представител. Ето какво още той сподели пред Фрог Нюз:


Какво е бъдещето на оферти от Слави Трифонов и „ ИТН “ кабинет?

Трябва да питате някой, който е овластен – в тази ситуация народните представители. Те вероятно ще гласоподават този кабинет. За мен това просто е предложение, което е хубаво да се дискутира. Каква поддръжка ще получи, ще вземат решение народните представители, по тази причина сме ги изпратили в Народното събрание. По Конституция те избират държавното управление.

Слави Трифонов обаче отхвърля полемики с останалите политически сили, които ще влязат в 46-тото Народно заседание. Как си обяснявате този негов ход?

Не мисля, че отхвърля полемика. По-скоро насочи предложение. Оттук нататък полемиката следва. Това, че няма естествен политически диалог за поддръжка, към този момент е различен въпрос. Може би тези диалози ще се състоят, откакто се конструира Народното събрание. Поне аз се надявам по този начин да се действа. Не виждам нещо притеснително в тази ситуация. Друг е въпросът, че може би политическите партии, които чакаха да сформират държавно управление дружно със Слави Трифонов, така наречен „ партии от митинга “, са леко неприятно сюрпризирани. Те най-вероятно няма да вземат участие в кабинета със свои персонални оферти. Това може би ги тормози и по тази причина е тази бурна реакция. На това се дължи нервността, въпреки че формален отвод за поддръжка не съм чул от никого, с изключение на от Българска социалистическа партия.

Каква е опцията поддръжката да пристигна от Движение за права и свободи и ГЕРБ?

Всичко е допустимо на този свят. Политиката е низ от благоприятни условия и вероятни взаимни отстъпки. Няма да се учудя. Няма да се изненадам, в случай че даже и тези, които авансово са декларирали едно, след това си трансформират решението. И на това сме се нагледали. Нека да не избързваме, а да забележим какво в последна сметка ще бъде действителното предложение от първата политическа мощ – „ ИТН “. Нека да изчакаме връчването на мандата /7-дневен период по Конституция/ и ще разберем какво ще се случи. Не мисля, че има някаква велика драма. Изнервянето и нервността идва тъкмо от тези партии, които се надяваха да вземат участие в съставянето на кабинета със свои посочени министри. Не виждам някаква друга драматургия сега.

Що се отнася до хода, който предприе Трифонов - по-скоро позитиви или по-скоро негативи ще донесе той на него и партията му?

Не мога да знам. В последна сметка това е първата политическа мощ – не ги пазя изобщо, само че те имат правото да предложат кабинет. Нестандартният ход проектокабинетът да бъде разгласен авансово, преди да се конструира Народното събрание, може би е неприятна изненада за някого, само че това не лишава правото на „ ИТН “. Г-н Трифонов търси държавно управление на малцинството и споделя: „ Това е моят избор, вие имате опция – или го подкрепяте, или го отхвърляте “. Няма друга опция. Дали това ще помогне на партията и персонално на него за едни последващи избори – това ще реши гласоподавателят, който в този момент е упълномощил Има Такъв Народ да направи своето предложение. Пак споделям – драмата идва от избрани групи, които имаха някакви други сметки и тези сметки сега не се реализират. От там е нервността.

Появата на Николай Василев за министър-председател предстояща ли бе? Защо тъкмо той?

Нямам визия какви са били претекстовете да вземат такова решение. Тази номинация за министър-председател е персонален избор на господин Трифонов и на партията, уповавам се. Предният път, когато взимаха проучвателния мандат, предложиха Антоанета Стефанова. По техни думи оферират експерт с безспорни качества. Това е тяхното решение. Те имат право на него и никой не може да им го оспорва. Дали това решение към този момент ще се трансформира в действителност и ще има държавно управление с министър-председател Николай Василев, зависи от останалите народни представители.

Какъв е шансът наесен да имаме избори 2 в 1?

Може би ще разберем в границите на 15-20 дни. По-скоро е 50 на 50.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР