Това, което знаем, е информацията, изнесена от Министерството на отбраната.

...
Това, което знаем, е информацията, изнесена от Министерството на отбраната.
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Не е нормално да се обезврежда бомба без защитно облекло

„ Това, което знаем, е информацията, изнесена от Министерството на защитата. Боеприпасът е премахнат. Това, което мен ме смущава, е изказванието, че мъчно може да бъде разбрано какъв вид е дронът. Това не трябва да е проблем ".

Това сподели някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов в утринния блок на БТВ.

" Целите на всяко едно военно разузнаване е да разпознава въоръжението и техниката на съседите и да може по косвени белези да дефинира произхода на нещо, което е пристигнало на наша територия “, добави Шаламанов.

Военният специалист ген. Съби Събев също разяснява случая. „ Силите ни реагираха обикновено. В тъмната част на денонощието има опасности за неутрализиране на муниции. Това беше направено сутринта. Направи ми усещане, че нямаха защитни дрехи. Аз бих споделил, че прекомерно доста звук и политическа нервност има, че един дрон с 82-милиметров арсенал, който не е провокирал нищо, толкоз доста звук се подвига “, сподели той.

„ Най-вероятно дронът е пристигнал по течението. С повишаването на напрежението в Черно море не е изключено да има провокации. Ние би трябвало да имаме по-изчистена процедура за деяние и връзка. От един 82-милиметров арсенал се задейства Народното събрание и то изключително “, разяснява Шаламанов.

„ Важен е различен въпрос. При сходен случай в Полша тя получи в допълнение комплекси „ Пейтриът “, Словакия получи „ Пейтриът “. В Румъния има огромно количество разследващи безпилотни самолети, имат бойни самолети, имат системи „ Пейтриът “. България пропуща година и половина, бивайки член на НАТО, да изиска разполагане на Противовъздушна отбрана системи, системи за въздушно и морско наблюдаване “, акцентира Велизар Шаламанов.

Първи при останките от дрона трябваше да бъдат военните разузнавачи и в действителност да създадат всичко допустимо, с цел да открият на кого е този дрон. Представете си сюжет, при който Русия реши да извърши провокация и с дрон с украински означения удари незначителен обект в България. Представяте ли си какво ще се случи в България? Ние сме уязвима страна и би трябвало да сме съществени за уязвимостите, които доста елементарно могат да бъдат задействани от провокация “, сподели още някогашният министър на защитата и е безапелационен, че не може да се желае оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев.

„ В месеца тия екипи в страната и модулните групи обезвреждат неведнъж муниции. Според мен не е имало незабавна потребност, регионът в Тюленово е бил отцепен “, добави той.

„ Във войната в Украйна дронният съставен елемент се уголемява. В Украйна производството на дронове е повишено многократно за година. Те нямат тия средства като Русия, те употребяват всички благоприятни условия. Този дрон е за разузнаване, само че той е приспособен като дрон камикадзе с слагането на боеприпаса “, изясни ген. Събев.

„ Не виждам каква е разликата дали дронът е съветски, или украински. Той е изхвърлен от морето на нашия бряг “, разяснява военният специалист.

„ Несериозно е да се желае оставка за подобен случай. Опозицията би трябвало да бъде малко по-отговорна “, добави Събев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР