“Това, което видях, ме докосна като учен, като инженер и

...
“Това, което видях, ме докосна като учен, като инженер и
Коментари Харесай

Чакането почти приключи: НАСА ще покаже първите научни изображения от Джеймс Уеб на 12 юли!

“Това, което видях, ме докосна като академик, като инженер и като човешко творение ”, показа Памела Мелрой, заместник-администратор на НАСА.

Две неща са ни обещани – едното от тях е изображение на свръхдълбокия космос от “Джеймс Уеб ”. Това е несъмнено изненадващо – ние за пръв път видяхме фотография на свръхдълбокия космос от “Хъбъл ” след наблюдения, събирани в продължение на десетилетие. Вярно е, че “Джеймс Уеб ”, за разлика от работещия във забележимата и ултравиолетовата област “Хъбъл ”, е инфрачервен телескоп и това дава преимущество, защото в резултат на разширението на Вселената най-отдалечените от нас обекти са отместени към инфрачервената област на електромагнитния набор. Но фактът, че ще получим такива изображения толкоз скоро след началото на задачата на “Джеймс Уеб ”, че новият телескоп организира за седмици наблюдения, лишили на “Хъбъл ” десетилетия, е незабравим.

Второто, което ни е дадено, е първият набор на атмосферата на извънслънчева планета. Ние не знаем към момента коя е първата планета, обикаляща към друга от Слънцето звезда, изучена от “Джеймс Уеб ”. Явно ще научим на 12-ти юли. Но която и да е, достижението е епохално.

Екзопланетните проучвания са минали дълъг път след дебютното изобретение на извънслънчева планета през 1992 година. Първоначално учените бяха в положение да намират само газови колоси, по-големи от Юпитер. След появяването на галактическите телескопи като “Кеплер ” и “Тес ” към този момент могат да откриват и планети с размера на Земята. Но и до момента познанията ни за екзопланетите са откъслечни – с досегашните технологии откривателите могат да научават само базисна информация като размер, маса и орбитални характерности. За да разберем дали на някоя друга планета има живот ние би трябвало да сме в положение да изследваме нейния химичен състав. “Джеймс Уеб ” може да прави това. 

Признавам си – към този момент и аз нямам самообладание. Чакахме толкоз години, десетилетия дори, с цел да стартира задачата на “Джеймс Уеб ”. Остават още единствено шест дни… само че тези последни дни ще са най-мъчителни. 

За повече информация: НАСА

{fcomment} 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР