Това, което в Германия или Съединените щати би попаднало в

...
Това, което в Германия или Съединените щати би попаднало в
Коментари Харесай

Геополитикал фючърс: НАТО иска да направи Македония свой член възможно най-скоро


Това, което в Германия или Съединените щати би попаднало в категория „ политическа неустойчивост, “ на Балканите е напълно обикновено. Там несигурността и политическото принуждение са нормални неща. Ето два образеца.

В Черна Гора – най-новият член на НАТО, 2 коли-бомби избухнаха единствено в последните 7 дни, а през уикенда е плануван огромен митинг против насилието, проведен от неправителствена организация, финансирана от Западна Европа.

В Косово, единствено няколко дни откакто локалната полиция арестува и екстрадира представител на сръбския парламент, министър председателят изиска оставката на вътрешния си министър и шефа на разузнаването, откакто без разрешение екстрадираха шестима турски жители по обвинявания за връзки с мрежата на Феттулах Гюлен, който от Анкара винят за несполучливия опит за прелом от 2016 година (Президентът на Косово, обаче, отхвърли да одобри оставката на шефа на разследващото звено и той остава на поста си). Някъде другаде по света, сходни събития биха привлекли вниманието на хората. Но на Балканите, най-вече някой да повдигне вежди.

Историческите предпоставки, създаващи спорове в района можеше и да бъдат преодолени, в случай че Западът към момента държеше юздите. Влиянието, което Западът има на Балканите, обаче, към този момент не е каквото беше. Вместо това, в района се оформя конкуренция за власт с трима състезатели – Русия, Турция и Запада.

От Запада го осъзнават и се пробват да отговорят на обстановката. НАТО направи Черна Гора член на Алианса и желае да направи същото с Македония допустимо най-скоро, се споделя в разбора на „ Геополитикал фючърс “. Като част от напъните на Запада да изолира Русия, поради обвиняванията в отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му, няколко балкански страни също експулсираха съветски дипломати. Подобни ограничения от страна на Запада, обаче, може и да идват прекомерно късно. Европейският съюз към този момент не може да даде просперитета, който идваше с участието при започване на хилядолетието, а от Русия към този момент ясно демонстрираха какъв брой коства гаранция за сигурност, дадена от Съединените щати.

Турция също е основен член на НАТО, само че има своя лична концепция за района, която се корени както в сегашните цели на страната, по този начин и в историята ѝ като огромна мощ в Южна Европа. Засега, обаче, Турция не е задоволително огромна, с цел да се откри като водач на Балканите, а и от Анкара имат по-големи проблеми в Сирия. Въпреки това, Турция постепенно си гради политическо и икономическо въздействие в района. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се усеща в задоволително комфортна позиция, с цел да осъди обществено позицията на косовския министър-председател за уволнението на вътрешния министър.

Влиянието на Русия в района е по-сериозно. От Москва поддържат близка връзка със Сърбия и с Република Сръбска – главно сръбска област в Босна и Херцеговина, която от ден на ден се държи като самостоятелна страна. Сърбия флиртува със Запада, само че няма в никакъв случай да толерира независимостта на Косово, до момента в който Русия би трябвало да поддържа положителни връзки със Сърбия, изключително в миг, когато страните от блока „ Интермариум “ се сплотяват против Москва.

Балканите не са на ръба на хаоса. Случващото се в тази част на света, обаче, би трябвало да се обмисля по друг метод в подтекста на дискредитирания Европейски съюз, слабата Русия и амбициозната, само че несигурна Турция. Политическото принуждение в Черна Гора, неналичието на напредък в връзките сред Сърбия и Косово, сръбските протести в Косово, смяната в името и други интриги в Македония, разпадането на политическите структури в Босна и Херцеговина, както и незаконни групи, които правят каквото си изискат на Балканите, са все фактори, които дефинират бъдещето на Балканите. Начинът, по който ще се развие районът може да е от огромно значение за света, даже единствено поради историческата и географска позиция на Балканите. Първата международна война стартира на Балканите. Това не значи, че Третата международна война ще стартира там – просто би трябвало да се означи, че всяко деяние си има равно по мощ и противоположно по посока противопоставяне. И както се трансформира стратегическия подтекст, в който се развиват Балканите, по този начин ще се трансформират и те. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР