„Това, което се случва през последната седмица с инспирираните организирани

...
„Това, което се случва през последната седмица с инспирираните организирани
Коментари Харесай

Журналистът Мартин Минков: Прави се опит улицата да свали правителството в Скопие

„ Това, което се случва през последната седмица с инспирираните проведени митинги от опозиционната националистическа македонистка партия Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ, демонстрира, че прекалено много е промито публичното схващане в Република Северна Македония. И в последна сметка сега напълно топката е полето на Скопие “, разяснява за „ Нашият ден “ на БНР журналистът и дълготраен сътрудник на националното радио в Скопие Мартин Минков.

Преговори може и да не стартират заради извънредно остра опозиция измежду избрани авторитетни кръгове в Република Северна Македония, за които приемането на европейското предложение би означавало да се тръгне към Европейски Съюз по български условия. " И тогава излизат тези безусловно невнятни лозунги, в случай че ще вървим по българските условия за Европейски Съюз, за какво ни е този съюз? Ако това надделее в публичното схващане в Република Северна Македония, не съм оптимист за нейната европейска вероятност ", добавя Мартин Минков.

Моментното държание на Република Северна Македония би основало условия тя да се окаже в изолираност. Според Мартин Минков това ще даде зелена светлина евентуално за започване на договаряния от страна на Европейски Съюз с Република Албания и тогава от политиците в Скопие към този момент ще зависи има ли тази страна вероятност, или няма? Дали политическата класа в Република Северна Македония желае да придвижи своята страна по този европейски път, за който тя твърди, че е стратегическа цел.

Внесеното в Народното събрание мнение на държавното управление, което е положително, може би ще бъде гласувано въз основата на извънредно нежното болшинство, с което държавното управление разполага. Но, въпреки това, това ще изостри реакцията на тези по-екстремно очебийно антибългарски македонистки кръгове, които в лицето на Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ имат една-единствена цел. И въз основата на сериозните социално-икономическа проблеми в Република Северна Македония да употребяват това като предлог улицата да смъкна държавното управление и да се стигне до предварителни избори.

Факт е, че настоящето държавно управление и президентът на Република Северна Македония поддържат предлагането и осъждат остро екстремистките прояви, на които ще бъдем очевидци и през днешния ден.

Едва ли разпрострялите в Скопие, които крещят нелицеприятни антибългарски лозунги, имат въобще разбиране каква е същността на европейското предложение. Независимо че в някои македонски медии се показва, че 70% от публичното мнение е срещу европейското предложение.

Процесът на стопиране на разширението в посока Западни Балкани, в частност към Македония и Албания, които са на дневен ред, е задържащ фактор. В момента се дава пътна карта за това по какъв начин те да извървят пет или седем-десетгодишен интервал, в който те да възприемат европейските полезности и да отговорят на всички критерии, заложени в преговорните глави, и тогава ще станат пълноправни членове. При Сърбия огромният проблем е нормализиране на връзките с Косово. Сръбският президент Вучич насочи открит апел към Северна Македония да приема предлагането на Европейски Съюз, напомня Мартин Минков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР