Това, което направи силно впечатление от вчера, е единната позиция

...
Това, което направи силно впечатление от вчера, е единната позиция
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Знаем какво искаме от С. Македония, но не знаем какво искаме от себе си

Това, което направи мощно усещане от през вчерашния ден, е единната позиция на всички парламентарно показани политически партии по тематиката със Северна Македония. Но не сме свършили своята работа, нашата работа занапред следва. Това съобщи някогашният президент Петър Стоянов (1997-2002 г.) в предаването "Лице в лице " по bTV във връзка вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност по отношение на европейската интеграция на районен съд Македония.

,,Нашият народен интерес не е едновекторен. Нашият народен интерес е да защитим македонските жители с българско съзнание, наш народен интерес е да кажем, че Северна Македония е политическо разбиране, а не географска област, наш интерес е и това Македония да стане член на ЕС'', изясни Стоянов.

Според него не е правилно да се твърди, че Европейски Съюз ни натиска за Македония, а истината е, че по-скоро Европейски Съюз не ни схваща.

След този Съвет разбрахме какви са нашите претенции към Македония. Но някак не разбрахме какво ние би трябвало да вършим оттук-нататък, каква би трябвало да бъде нашата политика. Ние знаем какво желаеме от Северна Македония, само че не знаем какво желаеме от себе си, добави някогашният президент.

По думите му след '89 година "ние в никакъв случай не формирахме единна национална позиция във връзка с Македония ".

,,Ние не предаваме историята си, само че би трябвало да сме наясно, че жителите на Северна Македония бяха облъчвани в продължение на 75 години по всевъзможен метод. За да не предаваме историята си, би трябвало да реализираме климат на съгласие. Ние би трябвало да приказваме намерено и да излезем от нашия народен комплекс, тъй като от историята изпитват горделивост тези общества, които нямат мотиви за горделивост в настоящето'', счита Петър Стоянов.

В умозаключение Стоянов смята, че българското държавно управление е постъпило вярно, като се отказало от периоди за реализиране на съгласие със Скопие.

Нито един умел политик не се ангажира със период, по тази причина е добре, че се промени тази позиция да не работим със периоди. Още помним злощастните 800 дни от едно друго ръководство, приключи Петър Стоянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР