Това, което можем да направим в нашето министерство е да

...
Това, което можем да направим в нашето министерство е да
Коментари Харесай

Важни подробности за новата учебна година по време на COVID

 Това, което можем да създадем в нашето министерство е да задържим оптимално децата в учебно заведение. Казахме пределно ясно, че това е нашата цел. Мерките са ориентирани в тази посока. Това съобщи служебният министър на образованието проф. в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Денков съобщи, че родителите се пробват да слагат за тях невъзможна задача. От една страна да запазят здравето на учители и възпитаници, въпреки това да има 100 % присъствено образование, което обаче е невероятно. В министерството търсят най-точния баланс.

" Наша грижа, с изключение на оптималното наличие на децата, би трябвало да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си приказваме през днешния ден, може да стане безсмислено за няколко дни, в случай че починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че салдото би трябвало да се търси. Напълно безконтролно би било да кажем: " Всичко е присъствено ". И в случай че по-късно почнат да почиват деца, родители, ние още веднъж ще бъдем отговорни. Така, че вършим оптимално наличие при понижен риск за съдбовни последствия ", сподели още той.

Министър Денков подсети, че предходната година имаше над 100 учители, които изгубиха живота си от Ковид.

" Тази година могат да се основат доста опасности, в случай че има 100% присъствено обучение. Трябва да се минимализират рисковете ", сподели министърът.

КАК ЩЕ ЗАПОЧНЕ УЧЕБНАТА ГОДИНА?

Моето очакване е да стартира много пъстро, съобщи проф. Денков. Там, където имаме тъмночервена, алена зона, няма да може да бъде присъствено. С изключение на първи клас. Ще проведем диалог с Министерство на здравеопазването всички деца от първи клас на 15 септември да могат да са в двора на учебното заведение, даде обещание той.

ЩЕ съдебна експертиза ТЕСТВАТ ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ЗА КОВИД?

Министерството има настройка да бъдат обезпечени проби за децата, които имат признаци и за учебни заведения, които са обезпечили тестване на всички деца - имат единодушие на учители и родители, и цялата организация е основана. Тези проби ще бъдат безвъзмездни.

Министърът съобщи, че няма смисъл да се тества някакъв % от децата, в случай че ще се прави регулярно. Или ще се тестват всички деца, или няма смисъл да се тестват част от децата, като се изключи тези, които имат признаци.

Подкрепяме решението на Министерството на здравеопазването единствено деца на имунизирани родители да са в детските градини, когато сме в тъмночервената зона, сподели още министърът.

ЩЕ НОСЯТ ЛИ ДЕЦАТА МАСКИ?

Децата в детските градини, без предучилищните групи, няма да носят маски. Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зеления пояс също ще са без маски.

Маски не се изискват на двора на учебното заведение, по време на часове по физическо образование в отворени пространства. Трябва да има, доколкото е допустимо, физическа отдалеченост от метър и половина сред децата.

ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ

Те ще излизат по-често в електронно образование, тъй като по-добре могат да си провеждат времето и да се оправят по-добре с материала, сподели проф. Денков. Това, което се трансформира от предходната година, е равнището на наличие в учебно заведение. Тази година ще се изисква 50% наличие в учебно заведение, а не както предходната година - 38%. Това ще даде по-голяма опция за основаване на разнообразни организации - на смени да вървят учениците, по-добре да се провеждат седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои - други.

На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вид - 50% от децата са в клас, 50% са в къщи, след което се сменят. Това ще бъде разрешено в алената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко би трябвало да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, в случай че няма изключителни обстановки.

ЗА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩЕ

Оставяме висшите учебни заведения да решат за съответните специалности и факултети по какъв начин би трябвало да подходят. Там има по-голяма опция за еластичност - могат да се изтеглят занятия и изпити, сподели министър Денков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР