Това, което министър-председателката на Нова Зеланция Джасинда Ардърн направи още

...
Това, което министър-председателката на Нова Зеланция Джасинда Ардърн направи още
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски отговори на детски въпроси за коронавируса

Това, което министър-председателката на Нова Зеланция Джасинда Ардърн направи още на 18 март, а по-късно я последваха водачите или отрасловите министри на огромен брой от европейските страни, най-накрая се случи и у нас. В " 120 минути " по BTV децата бяха поканени да зададат своите въпроси да ковид и да получат отговори. Разбира се, те не можеха да чакат коментар от премиера Борисов или здравния министър Кирил Ананиев, та със задачата се нагърби шефът на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

" И на мен ми омръзна от мен си, само че това е да носиш такава огромна отговорност и като знам какъв брой хора би трябвало да отчайвам с такива непопулярни ограничения ", прояви самоирония генералът в отговор на прочувствено момченце, което му се скара, че към този момент му липсва детската градина.

" Отварянето на детските градини сега е рисково деяние. През това време ще имаме задоволително насъбран опит в Германия и Дания, с цел да забележим какво се случва ", разяснява Мутафчийски и добави, че Бойко Борисов го е послушал за нещата, за които НОЩ е бил изрично срещу - отваряне на детски градина и отваряне на вътрешните пространства на заведенията за хранене. 

" Защо може шофьорски курсове, където най-малко двама души са натъпкани в кола, а не може спорт на открито? ", попита момченце и генералът се впусна в разсъждения, че възрастните в колата са с маски, употребяват дезинфектанти и отварят прозореца. За безконтактните спортове нямало риск, за басейните - също, поради вложените вътре мощни химикали, само че би трябвало да се съблюдава хигиена при съблекалните и душовете, посочи генералът. По отношение на футбола, обмисляло се по какъв начин могат малко по малко да бъдат обновени тренировките оптимално безвредно.

Децата не пропуснаха и нормалния въпрос на възрастните - за какво ограниченията са били строги при съвсем нула инфектирани, а при над 1000 - се разхлабват. 

" Това доста постоянно го чувам и няма нищо общо с истината. Когато се разгласи изключителното състояние на доста най-малък брой инфектирани – тези ограничения се вкараха, с цел да няма взрив като в другите страни и ние нямаме подобен взрив. Моята версия е, че триумфът в България е, тъй като бяха ограниченията наложени рано, задоволително, в рационален размер ", показа генералът. " Преди вие не знаехте би трябвало ли да носите маска, по какъв начин да носите маска, да спазвате отдалеченост и т.н. Сега хората знаят да сложат маска, да поддържат хигиена на ръцете, да бъдат деликатни в магазина, да пазят възрастните хора. Здравната ни система беше безусловно неподготвена, както беше и в целия свят. Сега здравната ни система е много по-подготвена ", неубедително се похвали той.

По отношение на образователния развой, ген. Мутафчийски посочи, че матурите ще се проведат при оптимално съблюдаване на отдалеченост - щели да се употребяват, в случай че би трябвало, и учебните физкултурни салони. Маски ще се носят и от квестори, и от възпитаници. 

На паниките има ли заплаха Covid-19 да осуети и другата образователна година, генералът оптимистично съобщи, че до тогава ще бъдат направени задоволително механизми, с цел да не се нарушава образователният развой, а и децата и учителите ще се научат по какъв начин да се пазят.

Децата задаваха и персонални въпроси като " боязън ли ви е от ковид? лекарската или военната униформа е по-удобна? "

" И мен ме е боязън от ковид, съобщи Мутафчийски. - Всъщност единствено децата не би трябвало да ги е боязън ". Той добави, че постоянно е предпочитал лекарското пред военното амплоа, само че в този момент му се постанова да бъде най-вече във второто.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР