Това, което е най-важно за всички хора, е да имаме

...
Това, което е най-важно за всички хора, е да имаме
Коментари Харесай

Синдикатите отказаха среща с министър Радев, той отива при протестиращите енергетици

Това, което е най-важно за всички хора, е да имаме диалози, да имаме разговор, да има чуваемост. Мисля, че надали има някой, който да не споделя угриженост за всяко работно място, сподели пред публицисти енергийният министър Румен Радев в Раднево, заяви Българска телеграфна агенция.

 

Той пристигна за среща, на която бяха поканени законните синдикални представители на ТЕЦ-а и на „ Мини Марица изток “ и управленията на двете сдружения, само че синдикатите отхвърлиха среща с Радев.  

 

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместител Красимир Ненов и административното управление на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " разискват на среща създалото се напрежение, митингите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните проекти за равномерен преход, съобщи БНР.

След срещата министър Радев ще отиде на място при протестиращите - изискването, което сложиха енергетиците и миньорите, с цел да беседват с него. 

 

Вече повече от 24 часа те са блокирали автомагистрала " Тракия ", Подбалканския път в региона на Гурково и Прохода на републиката.

 

Преди срещата с управлението на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " министър Радев сподели:

 

" Трябва да има диалози. Без диалог няма по какъв начин да се случат нещата. Трябва да поговорим с сътрудниците също, да е ясно къде са терзанията главно. Защото аз слушам доста, от време на време и противречиви отзиви. Да е подобен вид дружество, пък различен вид дружество, по какъв начин да става. Цялата драма е, че не стартираме ли да вършим и в действителност да действаме, а освен да приказваме за преход, той не става внезапно ". 

 

Протестиращите са недоволни от проектите за обективен преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, чийто краен период за предаване на Европейската комисия изтича. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 милиарда лв., заявви през вчерашния ден министър председателят Николай Денков.  

В опит да потушат напрежението, министър-председателят и министърът на финансите оповестиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да изоставен ще получат до 36 работни заплати. 

 

Министър Радев разгласи, че желал да създадат срещата в административната постройка на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", с цел да могат да поговорят на място, където работят хората и да го създадат в по-нормална среда.

 

Все отново по-късно ще посети автомагистрала " Тракия " и ще се срещне с протестиращите, само че е желал преди този момент да създадат диалога в спокойна среда.

 

По-рано енергетиците и миньорите, които са на автомагистрала " Тракия " и на Подбалканския път в региона на Гурково, оповестиха, че не престават блокадите. Протестиращите оповестиха, че няма да правят отстъпка и че препоръчаният проект за обективен преход за Стара Загора не ги устройва. Те желаеха представителите на властта да отидат при тях. 

 

Очаква се през днешния ден държавното управление да изпрати в Брюксел трите проекта за обективен преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, защото крайният период за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички страни членки би трябвало да ги одобрят.

 

Блокадата на основни пътни артерии в Старозагорско е траяла цяла нощ и продължава и към този миг. Протестиращи миньори и енергетици блокират към този момент повече от денонощие прекосяването през прохода Хаинбоаз в региона на село Гурково, детелината на автомагистрала " Тракия " към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и основния път София- Бургас.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР