Това каза в предаването енергийният експерт и шеф на Българската

...
Това каза в предаването енергийният експерт и шеф на Българската
Коментари Харесай

Пламен Павлов: ДАНС да разпита шефа на „Булгаргаз“! Върти цялата държава около собствени интереси, за да запази мястото си

Това сподели в предаването енергийният специалист и началник на Българската газова асоциация Пламен Павлов, който разкри елементи от контракта за доставка на газ от Азербайджан.

„ Всичко това, което става, в случай че не е смешно, то е доста смешно. Истина е, че аз към този момент два пъти посетих ДАНС по тяхна покана. Предполагам, че някой различен също би трябвало да посети, доста пъти обаче, ДАНС. Този, който споделя, че има „ остро писмо “ – изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов. Самият енергиен министър Александър Николов съобщи, че такова писмо няма. Той сподели, че са в прелестни връзки с президента Илхам Алиев, с премиера, с министъра на енергетиката на Азербайджан – всички са доброжелателни. Шефът на „ Булгаргаз “ към този момент няколко месеца хвърля нелепици и лъжливи изказвания “, сподели той и даде образец с отговори на въпроси, извадени от уеб страницата на сдружението:

„ Първият въпрос е: „ Защо България получава единствено част от контрактуваните количества? “ и той е дал отговор, че азерите не желаят да им ги дават. С цялата отговорност споделям, че този човек в действителност би трябвало да бъде подложен на някакво проучване. Върти цялата страна към някакви негови ползи, единствено с цел да си резервира мястото “.

„ Според Държавния митнически комитет на Азербайджан за последните осем месеца България е получила едвам 150,7 млн. кубика газ на цена 149 $ за 1000 кубика. Просто толкоз са декларирали. При 300 $ Гърция е взела 424 млн., Турция при 137 $ за 1000 кубика – 7,3 милиарда, Италия при 279 $ е получила 3 милиарда За какво приказваме? Какви търговски секрети? Това са публични данни, това са дълготрайни интернационалните контракти. „ Булгаргаз “ е могъл да вземе 850 млн. по 149 $ на 1000 кубика “, пресмята специалистът.

Той напомни, че през 2019 година „ Булгаргаз “ отхвърлиха да получат количество природен газ, което се добиваше по контракта за концесия на „ Петрокелтик “ в „ Галата “: „ Това количество беше по-евтино, по-калорично. После се появи различен конкурентен търговец и го купи на доста по-добра цена за тях, малко по-висока от „ Булгаргаз “. Няма никаква логичност. Излиза, че „ Булгаргаз “ работи за някаква друга страна “, съобщи Пламен Павлов.

„ Сега, и да желаеме, ние не можем да получим повече от това, което е декларирано. Тези количества, от които сме се отказали, сега се осъществят в Италия. Не знам дали могат да ни благодарят, там играта е завършила “, изясни той.

„ Тези доста специалисти, които се подредиха, отпред с Борисов, с Делян Добрев, с Атанасова, като говореха небивалици, през днешния ден министърът сподели, че няма такова писмо, както те настояват. Задачата беше сходна на тази с чекмеджетата – не за какво се постанова тази информация да бъде осветена пред държавното управление, а от кое място я имат “, счита специалистът и добави: „ Към нас се обърнаха сътрудници от Румъния, които споделиха: „ Абе, вие отказвате един газ, дайте, помогнете да го вземем ние “. Ние по контракти имаме право да го вземем от друга точка. И от Сърбия го търсиха, и от Румъния го търсиха “.

Шефът на Българската газова асоциация счита, че смяната наложително би трябвало да стартира от регулаторните органи.

„ КЕВР незабавно би трябвало да бъде преструктурирана. Там има една групова безнаказаност на всички. Никой не отговоря за нещо съответно, а всеки се меси във всичко. Ето образеца – 29 декември утвърждаваме цена, след това я усилваме на 1 януари. Това няма никакво пояснение. На всяка цена би трябвало да е направи опит да няма никакъв квотен принцип на образуване на регулаторния орган, тъй като в този момент той е самостоятелен за Народното събрание и държавното управление, а подвластен от някой, който стои зад кулисите. Задължително би трябвало да се извърши действен и финансов одит на „ Булгаргаз “. Сега по закон го прави БЕХ, само че би трябвало да се намеси държавното управление, а може би Народното събрание. Трябва да се направи самостоятелен одит.

Тогава ще излязат доста неща. Важен е и оперативният одит – кой даде мандат да подпишат тази нова ценова формула с „ Газпром “, която ни вкара в целия този спектакъл? След това идва кой ще бъде шеф и така нататък, което би трябвало да се случи на конкурсен принцип. Там не могат да попадат инцидентни хора. Как пристигна Николай Павлов в „ Булгаргаз “, с какъв парашут падна? Какъв специалист е той? Ами Делян Добрев какъв енергиен специалист е? Тези хора би трябвало да бъдат отстранени от нашия бранш. Конкурсен принцип във всичко – това за мен е решението “, безапелационен бе Пламен Павлов.

„ Тотално сме в блокада. Толкова години е трупано, на всички места е обрасло. Цялата тази превзета страна би трябвало да бъде разградена и да се стартира изначало “, приключи той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР