Това каза в аудиокаста на Фокус преподавателят по конституционно право

...
Това каза в аудиокаста на Фокус преподавателят по конституционно право
Коментари Харесай

Може ли президентът да обнародва Закона за бюджета януари ?

Това сподели в аудиокаста на " Фокус " преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова. Дали държанието на депутатите от опозицията ще бъде такова, към този момент е въпрос на тяхно решение, несъмнено, само че както конституционните промени, по този начин и Законът за държавния бюджет, съгласно мен, е по-голям от позиция на това, че визира всички, безусловно всички нас, и обособените хора, несъмнено, общините, юридическите лица, държавните институции.

 

Обичайно в тези дни преди или към приемането на бюджета до момента, когато процедурата си е вървяла в границите на естественото, постоянно се оставяли дни, в които законът да бъде прегледан от президента, респективно обнародван, и да влезе в действие на 1 януари. Като гледаме датите на календара, даже Народното събрание да се оправи в идната седмица, с питанка е опцията да се оправят, президентът има 15 дневен период, в който да обнародва признатите закони ", уточни Киселова. 

 

Според нея, при благосклонност от негова страна в работните дни, които са сред коледните и новогодишните празници, той може да обнародва, само че не е задължен, и умерено може да възнамерява за началото на януари обнародването на Закона за бюджета. И това не е просто с цел да ги сложи на нокти, а демонстрира какъв брой те не си дават сметка за някои процеси, като пилеят време за безсмислени неща. Парламентът се занимава с въпроси, които не са от неговата подготвеност.

 

" Само един образец ще дам от миналите дни. Народното събрание да даде единодушие при продажба на " Лукойл “. Ама какво пълномощие има Народното събрание да се намесва в покупко-продажби в случай, че страната има някакъв представител, има някакви акции, и това е в компетентността на държавното управление или на някой от министрите, да потвърдим, може да гадаем, да вземем за пример на стопанската система ", сподели още Киселова.

 

Според нея, Народно заседание има избрани пълномощия, живеем в разделяне на управляващите и всяка от управляващите има своя компетентность има свои отговорности. Работа ли е на Народното събрание да се занимава със договорка, работа ли беше на Народното събрание от през днешния ден за на следващия ден да вкарва такса, която в този момент ни е проблем в договарянията с държави-партньори в границите на Европейския съюз. Такива въпроси  би трябвало да имат едно по-сериозно осъзнаване.

 

Правилата за конституционните промени плануват 7-дневен период, в който да бъдат внасяни предложенията. И към този момент въпрос на следваща организация е да се придвижат напред, счита още Киселова. Правилникът за организацията и активността на Народно заседание планува, че когато то е във почивка, не текат, т.е. периодите по разпоредбите, които бяха признати за конституционната смяна, ще спрат, и ще стартират да текат на 10 януари, когато завършва ваканцията.

 

" Проблемът обаче, съгласно мен, е във връзка с бюджета. Притесненията би трябвало да бъдат по какъв начин наподобява бюджетът, в какви периоди ще бъде признат и дали забавянето няма да се отрази отрицателно върху естественото действие на взаимния ни живот ", сподели още Наталия Киселова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР