Това каза министър-председателят на Полша Беата Шидло по време на

...
Това каза министър-председателят на Полша Беата Шидло по време на
Коментари Харесай

Борисов: С Полша сме минали през СИВ, от една черга сме

Това сподели министър-председателят на Полша Беата Шидло по време на откриването на българо-полския бизнес конгрес в "София Тех парк ".

По думите й Полша и България са понесли доста компликации, с цел да реализиран положителни стопански резултати, само че са съумели.

Беата Шидло съобщи, че Полша доста държи на икономическото съдействие с България, като българо-полският бизнес конгрес е удостоверение за това. Беата Шидло оповести, че към този момент има сполучливо осъществени бизнес планове сред двете страни, допълвайки, че полските компании могат да се похвалят с положителни резултати на българския пазар.

Тя добави, че полските компании имат огромен опит в региона на инфраструктурните планове и се надява, че България ще се възползва от този капацитет.

Българският министър председател Бойко Борисов означи, че България и Полша "са от една рогозка ".

"Минали сме през Варшавски контракт и Съвет за икономическа взаимопомощ. Взели сме си поуките. Няма друга опция с изключение на Европейски Съюз. Единството, солидарността и разбирателството е най-хубавият път ", безапелационен бе Борисов.

Българският министър председател съобщи, че България и Полша водят уравновесена и виновна политика. Той добави, че сега в България интензивно се работи по административната промяна, с цел да се облекчи оптимално бизнес средата.

Борисов се обърна към полските компании, изтъквайки преимуществата за вложения в България - 10 на 100 плосък налог, 20 на 100 Данък добавена стойност, нулева инфлация и постоянен лев, привързан с валутен ръб.

Той се похвали, че българската стопанска система сега бележи растеж от 3,6 на 100, като се надява до края на годината да доближи 4 на 100.

Над 70 млн. литра българско вино са изнесени през предходната година за Полша, като това е най-големият пазар за нас в границите на Европейския съюз, сподели Мариета Захариева, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и средите предприятия (ИАНМСП).

„ Страната ни осъществя на полския пазар още фармацевтични артикули, хранителни артикули, мебели, биозеленчуци и плодове, консерви, електроника, парфюмерийни и козметични артикули. Българските компании демонстрират интерес към увеличение на износа на виновност и вермути, мото и електрокари, лекарства, замразени плодове и зеленчуци, билки, бяло саламурено сирене “, съобщи още в изявлението си Мариета Захариева.

В състава на делегацията от Полша за форума са включени над 15 полски компании и представители, които демонстрират интерес към търговски връзки с български компании.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР