Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и

...
Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и
Коментари Харесай

Елена Йончева: Сега България трябва да разкрие корумпираните и техните схеми


Това сподели Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Студио Хъ “ на 7/8TV. Тя беше безапелационна, че със служебното държавно управление и разкритията от Съединени американски щати към този момент има огромен късмет България да бъде друга.

Елена Йончева уточни, че от няколко години Съединени американски щати означават в отчетите за България, че има ендемична корупция, най-много в инфраструктурните планове и енергетиката. А съгласно разбор на Екологичен потенциал всяка година страната ни губи 11 милиарда евро поради подкупи, обири, търговия с въздействие и пропуснати вложения. Тези средства можеше да се вложат, с цел да има постоянна междинна класа, да има развъртян дребен и междинен бизнес, да има по-добра среда за живот. Вижте пътищата – това са плановете, от които, съгласно специалисти, към кръгове близки до предходните ръководещи се връщаха към 30-40% от средствата. За сметка на качеството и за сметка на нашата сигурност, сподели тя. Когато искахме схемите да се разкрият, строителните компании изкараха близо 1 000 строителни машини на бул. „ Цариградско шосе “, с цел да стачкуват, напомни Елена Йончева.

Според нея с ограниченията по закона „ Магнитски “ Съединени американски щати пазят своите национални ползи, България също би трябвало да отбрани своите – „ оттук нататък всички карти са у нас “. Проблемът не е единствено с „ изчегъртването “. Важно е който и да пристигна на власт, сходни схеми да не са вероятни, сподели тя в отговор на въпрос.

В околните дни Елена Йончева чака и реакция на европейски депутати по абсурда с подслушването на опозицията от някогашните ръководещи от ГЕРБ. Днес тя ще запознае сътрудниците си в мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент с последните детайлности по него и опитите на прокуратурата да осуети инспекциите, почнали от служебното държавно управление.

Евродепутатката дефинира като доста добра вест за България началото на работата на Европейската прокуратура. Новата институция ще проверява злоупотреби с европейски средства, а сигнали за това може да подава всеки, напряко на уеб страницата на прокуратурата. За разлика от ОЛАФ, службата на Лаура Кьовеши има пълномощия и да повдига обвинявания.

Още идната седмица се чака европейските депутати да усилят натиска върху Европейската комисия, с цел да стартира да ползва обвързването на върховенството на закона в страните членки с отпущането на европейски средства. Това е механизъм, основан с превантивна цел, само че той дава пълномощия на Европейски Съюз да спре парите за държавни управления, които не почитат разделянето на управляващите, правосъдната им система не е самостоятелна, няма независимост на медиите и има високи равнища на корупция, застрашаваща финансовите ползи на съюза.

Елена Йончева е измежду основателите на резолюция, в която Европейската комисия ще бъде предизвестена, че в случай че не предприеме дейности по този механизъм, против нея ще бъде заведено дело в Съда на Европейски Съюз. Европейската комисия би трябвало не просто да установи проблемите с върховенството на закона, а да вземе съответни ограничения, разяснява Елена Йончева. Сред останалите основатели са зам.-председателят на Европейския парламент Катарина Барли, Софи ин’т Велд – ръководител на мониторинговата група за народна власт и други

В ЕНП има трезвомислещи хора, последователно партията ще се отдръпне от ГЕРБ и Бойко Борисов, предвижда Елена Йончева, запитана за „ недоволството “ на някогашните ръководещи в Брюксел. Тя напомни, че ЕНП поддържаше дълго време и Унгария, и най-после отгледа страшилище.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР