Това им дава нов импулс на политическата борба за независимост

...
Това им дава нов импулс на политическата борба за независимост
Коментари Харесай

Юнионистите с най-много гласове, но сепаратистите печелят

Това им дава нов подтик на политическата битка за самостоятелност от Испания.

Едва ли обаче това може да се назова безапелационна победа, защото сепаратистите изгубиха поддръжка спрямо предходното гласоподаване през 2015 година, а партия, бореща се Испания да остане единна, за първи път стана най-голямата политическа групировка в каталунския парламент, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Резултатът остави повече въпроси, в сравнение с отговори за бъдещето на испанската самостоятелна област, където дългогодишният подтик за самостоятелност докара до преден конфликт с испанското държавно управление преди два месеца.

Вчерашният избор също по този начин е удар за испанския министър-председател Мариано Рахой, който разпусна каталунския кабинет и разгласи предварителни избори с вярата да не разреши на сепаратистите да се върнат на власт.

Вместо това изходът от изборите бе в интерес на беглеца и някогашен каталунски водач Карлес Пучдемон, който води акция от Белгия, където избяга от правосъдно следствие в родината си поради опита да откъсне Каталуния от Испания.

Разследването би могло да докара до обвинявания в протест и противодържавна подривна активност, които могат да го вкарат за десетки години в пандиза.

Пучдемон, който получи най-вече гласове от всички сепаратистки претенденти, приветства резултатите с задоволство и ги назова удар за централното държавно управление на Испания.

"Испанската страна е победена ", сподели Пучдемон. "Мариано Рахой получи пестник в лицето от Каталуния ".

В телевизионно послание от Брюксел, 54-годишният някогашен публицист не обясни дали ще се опита да се върне вкъщи, където има издадена заповед да бъде задържан.

Юнионистката партия - с най-вече гласове

Другият огромен победител беше Инес Аримадас, водещият претендент на поддръжниците на оставането на Каталуния в кралството. Взимайки 25 % от гласовете, пробизнес партията й "Гражданите " завоюва 37 места, които я вършат най-голямата секта в 135-местното районно заседание.

"Отцепническите сили повече не могат да настояват, че приказват от името цяла Каталуния ", сподели Аримадас, обещавайки, че нейната партия ще продължи да се опълчва на сепаратистите.

"Ще продължим да се борим за спокойно взаимно битие, здрав разсъдък и за Каталуния за всички каталунци ".

Партиите отцепници и законът

Но партиите, искащи самостоятелност - Пучдемоновата "Заедно за Каталуния ", "Републиканска левица на Каталуния " на вкарания в пандиза някогашен каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и антикапиталистическата "Кандидатура за национално единение " - общо завоюваха 70 места, с две над нужната численост за болшинство, само че също по този начин две по-малко, в сравнение с имаха в предходния парламент. Трите групи не съумяха да завоюват болшинството от гласовете, защото получиха 48 %.

"Гражданите " и другите обединения, съперници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния дружно " и Народната партия - събират общо 52 % от гласовете.

Само че каталунският избирателен закон подсигурява по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките обитаеми места, където сепаратистите имат мощна поддръжка. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък % от гласовете, само че получават безусловно болшинство в районния парламент като брой места (70 от 135).

Избирателната интензивност бе рекордна - близо 82 % от имащите право да гласоподават 5,5 милиона гласоподаватели се явиха пред урните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР