Това е вярна теза - бунтът на младите носи както

...
Това е вярна теза - бунтът на младите носи както
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Наследниците на предходни елити повтарят цирковите номера на малък Тошко

Това е вярна теза - протестът на младите носи както поколенческа, по този начин и нарцистично-елитистка мотивация. За първи път прочетох във ФБ ейджистка позиция - апел за възрастова дискриминация от образован човек, който почитам. Това написа на страницата си във Facebook политологът Огнян Минчев.

"Очевидно следим два паралелни процеса. Първият - обърната демографска пирамида, която дава по-голямо социологическо тегло на по-възрастните генерации. Вторият - развой на слаба обществена динамичност, в допълнение блокирана от олигархичния надзор на най-вече лимитирани хора върху стопанската система и администрацията. На трето място имаме затварянето на пространства за реализация в западна Европа в резултат на ковид - и то в явно дълготраен проект. Това основава и ще основава напън върху ригидната система на обществена промоция в България в резултат на завръщащи се образовани младежи. Когато става дума за наследници на предишни елити, натискът ще бъде придружаван и с нарцистично-елитаристкия комплекс на наследници - на комунистически елити, на трансформирани в олигархични елити на някогашна номенклатура и така нататък В един първичен вид сме следили това в цирковите номера на "малък Тошко ", който къде на смешка, къде на истина повтаря от години - "върнете ми страната на дядо ми ".

Сблъсъкът сред остарели и млади по стълбата на реализацията не е нов феномен, а съществува откак свят светува. Би било тъпо, в случай че този вид съревнование - което старостта е призвана да загуби в интерес на младостта, а самата младост ще изпита същото "поражение " от личните си деца няколко десетилетия по-късно - се разгърне като политически или идеологически конфликт. Макар да става дума за делба на власт - развой, който не се отличава с тактичност - въпреки всичко живеем в общество, в което по демографски, финансови и социално-осигурителни аргументи, и младите и старите би трябвало да взимат сложни решения. Едно от тях е - дали си коства по-старите генерации да бъдат оставяни да се самоиздържат и да способстват за стопанската система и обществото до момента в който могат - или до момента в който имат предпочитание, или по-младите им наследници биха предпочели да ги затворят в гетото на мизерните пенсии, насилственото бездействие и в липса на публично наличие, с цел да могат по-бързо да ги заменят? И ще ги заменят ли - демографски и стопански? Дискриминацията - в това число по възраст - е изкусителна опция в краткосрочна вероятност и поредност от проблеми, които като бумеранг се връщат върху главите на тези, които я упражняват в по-дългосрочен проект ", написа политоголът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР