Това е уникален експеримент, бих казал. За пръв път в

...
Това е уникален експеримент, бих казал. За пръв път в
Коментари Харесай

Проф. Христов за ФАКТИ: Целта на партийната олигархия е да уплаши хората, за да не гласуват

" Това е неповторим опит, бих споделил. За пръв път в България се основава едно придвижване, което да няма партийни началници ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Минчо Христов, част от новосъздаденото " Движение на непартийните претенденти ".

Проф. Христов е някогашен депутат от 40-ото Народно заседание, учител по социология и политология и водещ на предаване в телевизия Евроком.

" Аз от личния си опит в Народното събрание стигам до заключението, че огромната покруса на България, повода за нашите проблеми е, че в българския Парламент влизат партийни представители, а не народни представители. Ние от " Движението на непартийните претенденти " желаеме да разчупим този политически модел. Когато човек влезе в Парламента да няма партийни началници, а да гласоподава и да прави всичко по съвест, или съгласно това, което са му заръчали неговите гласоподаватели ", показа проф. Христов.

" Не бива партийните централи да подреждат една листа. Както споделяше един исторически воин: " Дори и магаре да сложиш като лидер на листа - и то ще стане народен представител ". И апропо по тази система, на която сме очевидци, това е в действителност по този начин ", добави той.

" Спомням си, че когато беше определен Делян Пеевски за началник на ДАНС, тогава аз персонално приказвах с най-малко 10 депутати от Българска социалистическа партия, които ме уверяваха, че те били срещу. Обаче когато видях разпечатките се оказа, че са дали своят вот " за ". Това се опитваме ние да променим с " Движението на непартийните претенденти ", хората да нямат партийни началници, да не гледат какво ще им се каже, а да вършат нещата по съвест ", съобщи още някогашният депутат и претендент за нов мандат като подобен.

Той разяснява и опитите на властта да уплаши хората за задачите на ниска изборна интензивност:

" Безспорно ще плашат хората до последно. Целта на партийната олигархия е да уплашат хората, да ги накарат да не отидат до урните. Това върви по няколко пътя. Първият е директното плашене с вируса. Колко е рисков, варианти от Англия, от Южна Африка, от Бразилия, по какъв начин в случай че човек излезе може да почине, което сами разбирате, че е мощно пресилено. Все отново хората вървят до магазин, излизат и за други неотложни неща. Не е по-опасно да си сложиш маска и да отидеш да гласуваш ".

Запитан за това кой може да обере протестния избор, проф. Минчо Христов съобщи следното:

" Аз мисля, че хората не са простаци. Тук не става дума за протестен избор. Просто хората са изтощени от тази партийна аристокрация, която ни ръководи към този момент 30 години, от тези политически партии. Които, апропо, аз постоянно го споделям, са излапали до момента като дотации над половин милиард лв.. Хората желаят нещо ново ".

Кандидатът за депутат от " Движението на непартийните претенденти " даде своя коментар за коалиция " Изправи се! Мутри вън! ".

" В тази коалиция е партията на Меглена Кунева. Извинявайте, само че човек, който е бил вицепремиер на Бойко Борисов, който го е подкрепял във всичко, човек, който унищожи българската нуклеарна енергетика - трети и четвърти блок (б.р. на АЕЦ " Козлодуй " ), в този момент излиза и споделя: " Ние сме новите лица и ние се борим против статуквото ". Мария Капон, в случай че е друга... Тя пък, припомням си, молеше се на Бойко Борисов да става президент. Има и, несъмнено, Татяна Дончева, за нея аз си припомням, тъй като бях в 40-ото Народно заседание, поправката " Ванко 1 ". Това не са новите лица ", безапелационен бе проф. Христов.

Социологът застъпи тезата, че в в хода на предизборната акция не парите са водещото.

" Все още ме стопират хора по улицата, с цел да ме поздравяват за това, което съм правил като народен представител. А това не е малко... Хората да поздравят някой за нещо, което е приключил като народен представител. Със Стела Банкова успяхме да прокараме мораториум върху застрояването в междублоковите пространства за цяла България, успяхме да стопираме един развой най-малко за 7-8 години, което не беше малко.

Премахнахме наказателните лихви за предварително връщане на потребителски заем, с което отхлабихме въжето към хората кредитополучатели със стотици милиони левове.

Забранихме такса " Електромер ". Бяха намисли да вземат по 5 лв. на месеца, т.е. по 60 лв. на година от всяко българско семейство, което има електромер у дома. Ако сметнете по 4 милиона електромера, ще видите, че става дума за сума от над 3 милиарда лв., която сме икономисали с едно изречение в Закона за енергетиката, или казано другояче на всяко българско семейство сме икономисали, в случай че има единствено един апартамент, към 1000 лв.. Това не е малко ", напомни някогашният народен представител.

По думите му, в някои уеб сайтове, които вършат анкети, с цел да видят настройките на хората - за кого биха дали своят вот, " Движението на непартийните претенденти " има съществено утвърждение и съгласно тези анкети е сигурен участник в идващия парламент.

" Аз имам вяра повече на уеб страниците, които слагат въпроса " за кого бихте дали своят вот ", и поставят всичките тези 30 политически сили, които вземат участие. Не имам вяра на формалните социолози, които вършат следното: задават въпрос към респондентите или тези, които вземат участие в изследването, " за коя от следните 10 партии ще гласувате ". Другите 20 изобщо не попадат във въпросите на социолозите. Вие бихте ли повярвали на такова проучване? И тук поражда въпросът по какъв метод са подбрани тези 10 партии. Подбрани са по метод " който си е платил повече ". Фактът, че организациите не включват част от участниците, а включват друга част, значи има някаква причина. Аз мисля, че повода е някакви финансови връзки. Аз в никакъв случай не бих платил за сходно нещо и поучавам и другите да не го вършат, тъй като хората към този момент престанаха да имат вяра на тези социологически изследвания. Бих призовал хората да имат вяра в себе си, а не на социолозите ", аргументира се претендентът за депутат.

" Ще ви дам един в действителност извънредно абсурден образец. Знаете ли кой взема решение кой да отиде в най-гледаните излъчвания на Българската национална телевизия, публичната телевизия? Трима социолози, или така наречен социолози - Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и едно младо момче, което се споделя Димитър Ганев. Това са тримата социолози, които вземат решение кого да предложения " Панорама " и " Референдум " и кого да не предложения. Доколкото тези социологически организации имат контракти с огромните политически партии, е разумно те да обслужват техните ползи, защото огромните политически партии им заплащат. Там е огромният въпрос. Аз не бих се сърдил толкоз на социолозите, колкото на Българската национална телевизия. Възниква въпросът за какво не се обърнаха към други социолози, а тъкмо към тези, които са известни с фрапантните си разминавания в прогнозните и същинските резултати ", съобщи представителят на " Движението на непартийните претенденти ".

" Това, което би трябвало да се направи, е да се обезпечи достъп, и то не за " Движението на непартийните претенденти ", тъй като ние ще се оправим и без Българска национална телевизия, както сме се справяли и до момента. Справедливо би било да се обезпечи достъп на всички участници в изборите до националната медия ", безапелационен бе проф. Христов.

Той е дал Българска национална телевизия на съд за този им метод в хода на предизборната акция.

" Аз бих предложил на вашите слушатели, дано погледнат лицата на тези, които са в " Панорама " и в " Референдум ". Твърдо споделям, че това са лицата на политическото статукво, което желае да се възпроизведе ", вметна проф. Минчо Христов.

" Ако ние влезем в Парламента, а наподобява, че ще влезем, ще предложим един закон, който да регламентира всички да се явяват по равно, а освен тези 10, определени от Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и това младо момче (б.р. Димитър Ганев), на което все му не помня името ", добави още представителят на " Движението на непартийните претенденти ".

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР