“Това е тайникът… местенцето, където някои от подрастващите момчета са

...
“Това е тайникът… местенцето, където някои от подрастващите момчета са
Коментари Харесай

Родопчанин: Това е местенцето, където някои от подрастващите момчета са имали късмета да бъдат спасени

“Това е тайникът… местенцето, където някои от подрастващите момчета са имали шанса да бъдат избавени ". Това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с Ася Александрова родопчанинът Филип Синапов. 26-годишният национален реализатор, създател и учител направи със лични средства единствената по рода си в България Фолклорна къща “Гърнатскине конаци ", която съставлява интерактивен музей. В него той съхранява традициите на своите предшественици. Ще я откриете в момчилградското село Балабаново. 

Кажете ни първо по чий модел е направена къщата? Как успяхте да постигнете достоверния й родопски тип?

Архитектурата й датира за края на XIX век, и в тази ситуация съм употребявал обособени орнаменти и функционалност на три пъти прародител ми Калехан Кехая, чиято къща се намира в махала “Атовци " на село Гърнати, от където са моите корени. Именно тази архитектура пренесох в своята къща, която, въпреки строена в днешния XXI век през 2021 година, тя има напълно типа и типичните родопски еркери, както и тиклен покрив.

А за какво избрахте с. Балабаново?

Къщата се намира във вилно населено място “Север " над Балабаново и това е най-новата вилна зона за област Кърджали. Именно тук би било най-удачно и комфортно за бъдещите гости, които я посещават, за всички родители, които водят децата си на уроци по занаяти и музикални дисциплини при мен. И точно това е местенцето, което сплотява всичко в едно, по този начин да се изразя.

Ще ни кажете ли какво е събрала вашата къща? Какво може да бъде забелязано в нея?

Тук може да бъде всичко що е фолклор. Отделно от това, всеки един от предметите е настоящ, всяка част от интериора е използваема, и всяко нещо е в бита, културата на нашите предшественици. Цялостните възстановки, които започнах още от началото на това лято показвах разнообразни аграрни действия, разнообразни действия от културата, която съставлява в занаятите, да вземем за пример. Защото навиването на кросно и вдяването му в нитите е една от стъпките да се стигне до готовата тъкан. Другото което е, стрижбата на овцевъдите, която е при започване на пролетта пък е еталонният миг от това да могат бъдещите терзии и пекачи за идния сезон да имат своята вълна или главният материал, от който да създават бъдещите творби за идната година.

Вие съхранявате най-интересните традиции и обичаи и разказвате за тях. Какво е  клекнън?

Това е тайникът или зимник още се назовава в превод. Една загадка стая, която в голюмана одая или огромната стая на втория етаж, още от далечните епохи на робството е непокътнато това. Защото точно на 2 февруари, прочут като Петльов в нашите обичаи, са минавали бейовете, с цел да събират дребните момченца за еничари в Османската империя. Именно този клекнън е било местенцето, където някои от подрастващите момчета са имали шанса да бъдат избавени. Отделно от това, знаете, че доста постоянно се е безчинствало с момите по време на хайдутството и партизанството. Тоест, това си е било постоянно скрито укритие, при което нито един паша или бей не може да заподозре, че самите мусандри, или мусандрите са старинните гардеробни системи на родопската къща, е замаскирано по този начин, че никой не може да допусна, че във вътрешността се крие една огромна стая.

Скривалище в дрешника?

Отделно, да, там се обитава цялата зимнина на даденото семейство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР