Това е смисълът и ние няма да подобрим условията си

...
Това е смисълът и ние няма да подобрим условията си
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград: Най-важното за една община са хората и условията им за живот!

Това е смисълът и ние няма да подобрим изискванията си на живот, като не вършим нищо

Възможностите за финансиране в новия програмен интервал бяха в детайли разяснени по време на среща в Благоевград, проведена от Министерство на районното развиване и благоустройството. В рамките на форума бе доказано, че отсега нататък безплатни финансови средства от Европейски Съюз съвсем няма да бъдат отпускани, а в случай че има такива те ще бъдат извънредно лимитирани. Срещата бе открита от кмета Илко Стоянов и представители на Министерство на регионалното развитие.

„ Направи ми усещане, че на тази значима среща в залата не участваха самообявилите се за представители на гражданското общество. Не присъстваше ръководителят на Общински съвет, нито различен представител на законодателния орган на локалното самоуправление, а трябваше… На тази намира се обясни едно събитие, което аз дублирам от доста месеци насам, а точно: в новия програмен интервал безплатно финансиране съвсем няма да има, а доколкото е допустимо, то ще бъде извънредно лимитирано. Това е решение на Европейския съюз, заложено в стратегическите му документи. Но в случай че се замислим малко, можем да установим, че това не е чак толкоз неприятно, тъй като е обикновено, когато някой дава парични средства да има условия за резистентност на плана и отговорност от получателя на средствата “, разяснява след срещата кметът Илко Стоянов.

Той добави, че даже в досегашния интервал на безплатно финансиране Общината е плащала, защото са налагани финансови корекции за некачествено осъществяване на планове, като самите пари, с които администрацията се е издължавала не са били отпуснати посредством финансов механизъм, а посредством елементарни заеми от търговски банки при високи лихвени проценти, взети при предходни ръководства.

„ След като, по този начин или другояче, Общински съвет не одобри предлагането за аквапарка и „ Бачиново “, вследствие на което след към месец от плануваните парични средства за Благоевград ще се възползва някоя друга община, бих желал да Ви кажа, че кметът е естествен човек като всеки различен, той не разполага с неограничени благоприятни условия. Кметът е задължен да съблюдава законите и да търси решения само в законовите рамки ”, разяснява още Стоянов.

Кметът разясни, че се работи интензивно по още доста планове – за Индустриална зона, за улици, за осветяване и други, за които през новия програмен интервал също ще е належащо самоучастие от страна на Общината.

„ Тези неща ще могат да се осъществят с вдишване на дълг, а персонално от себе си бих добавил и с вдишване на отговорност. Искам, Вие моите съграждани, да сте наясно с това, тъй като финансирането, което ще имаме опция да получаваме, няма да се дължи на някакъв мой каприз, просто такива са опциите на новия програмен интервал, в който навлиза България. Независимо дали ми харесва или не, аз съм задължен да кажа истината, тъй като и отсега нататък ще има хора, които ще спекулират със страховете Ви! “, съобщи още Стоянов.

Той разясни, че най-важното за една община са хората и изискванията им за живот, а последните няма по какъв начин да бъдат усъвършенствани, в случай че не се прави нищо в тази посока. „ Най-убийственото в днешния динамичен живот е нищоправенето, тъй като максимумът, който може да получим от него е да стоим на същото място “, безапелационен бе кметът.

По време на срещата, проведена от Министерство на регионалното развитие стана ясно, че реновиране и благоустрояване на паркови зони няма да се финансира безплатно в новия програмен интервал. Освен това бе коментирана и тематиката за саниране на многофамилните жилищни здания. По отношение на програмата за енергийна успеваемост стана ясно, че тя ще продължи, само че не в познатия досега вид, тъй като семействата ще би трябвало да поемат разноските по процедурата за енергийно проучване на постройките и това ще е допустимо до 2024 година По време на форума бе пояснено, че и по-късно също ще има саниране, само че разпоредбите за това към момента се изготвят. „ Истината е, че въпросителните за новия програмен интервал към този миг са доста, само че на този стадий всичко е в ръцете на страната. Надявам се в най-скоро време да премине в наши ръце!

И като край бих желал да Ви прикани да бъдете сериозни към кмета, както и към всяка институция, на която сте дали своят вот доверие. Това е не просто Ваше право, а и Ваше обвързване! Но бъдете сериозни и към информацията и пропагандата, с която Ви заливат в обществените мрежи и „ осведомителни уеб сайтове “. Проверявайте я, питайте и анализирайте сами!

Винаги съм отговарял на директни въпроси, без терзание, тъй като аз нямам какво да укривам “, гласи позиция на кметът Стоянов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР