Това е разговор за електричество и електроди с... кардиолог. Какво

...
Това е разговор за електричество и електроди с... кардиолог. Какво
Коментари Харесай

Да подадеш ток към сърцето от точното място -

Това е диалог за електричество и електроди с... кардиолог. Какво го предизвика? През май в Клиниката по кардиология на Александровска болница демонстрираха за пръв път у нас нов способ за лекуване на пациенти със сърдечна непълнота. Интервенцията беше осъществена по време на на практика уъркшоп, отдаден на актуалните техники за слагане на пейсмейкъри.

Медицинското пояснение на нововъведението е  " имплантация на деснокамерни електроди при стандартни пейсмейкъри и ресинхронизираща терапия, наречена „ селективно пейсиране на ляво бедро на възбудно-проводната система на сърцето ”. Д-р Светослав Куртев, завеждащ Отделението по електрокардиостимулация и електрофизиология в Александровска болница, търпеливо „ преведе “ на пациентски език същността на новия способ и ето какво разбрахме: Пейсмейкърът има електроди, които се слагат „ някъде “ в сърцето. С новия способ тези електроди се слагат тъкмо там, където е физиологичното (естественото) им място – по този начин се пести батерията на устройството и се минимализират страничните резултати, които могат да се появят с годините. Според доктор Куртев методът е революционен и със съществени изгоди за пациента.

Д-р Куртев, методът за слагане на пейсмейкър, който е бил демонстриран на уъркшопа, се ползва за пръв път у нас. В какво се състои уникалността му?

Може би би трябвало да стартира малко по-отдалеч. Идеята да създадем нещата да наподобяват оптимално физиологични, по този начин както природата ги е измислила, е зародила преди към 30-40 години, само че не е била интензивно разработвана до този миг. Преди няколко години по света стартират да се ориентират към този метод на пейсиране (поставяне на електродите на пейсмейкъра) като първичният вид е да се пейсира в така наречен вързоп на Хис – това е основната точка на възбудно-проводната система на сърцето.

Каква е тази система?

Тя самосамозаражда електрически подтик, който се превежда до другите сектори на сърдечните камери.

Сърцето има своя електрическа система?

Точно по този начин. Има нещо като „ кабелчета “, по които тече ток. Този ток, в огромно количество, може да тече и под клетките – от клетка до клетка, само че това не е физиологичен метод и нещата се случват по неверен модел.
До този миг правехме тъкмо това – слагахме електрод някъде в една от камерите на сърцето и възбуждахме всички кафези в сърцето. Идеята на физиологичния пейсинг е да сложим този електрод, това кабелче, в тази възбудно-проводна система и да имитираме физиологичния модел. Защото той е по-бърз. Предаването от клетка до клетка дава забавяне от милисекунди, което се отразява на помпената функционалност на сърцето. А когато го създадем по този начин, както природата го е измислила, става бързо и по натурален за сърцето метод.

Преди 5-6 години стартира да се ползва т.- нар „ хисов пейсинг “ в основния възел, за който загатнах доскоро. За страдание, този вид слагане на пейсмейкър има дефекти при хора с предстояща дълготрайност на живота 10-20-30-40 година. Проблемът е, че се хаби доста ток с цел да се възбуди тази част от възбудно-проводната система и това води до доста бързо изтощение на батериите на устройствата, които вграждаме. Става мъчно използвано на процедура, с безреден триумф. Честата промяна на акумулатори е неприемлива от здравна позиция, тъй като повишава риска от инфекции. Затова, въпреки и непосредствен до естествения за сърцето, този способ не съумя всеобщо да се наложи.

Малко по-късно, през 2020, излезе нов способ. При него електродът се слага и завива там, където е физиологично избраното му място. След няколко месеца на бурно развиване на тази техника виждаме, че минусите на предходните подходи ги няма. Този способ може да се ползва и при хора със сърдечна непълнота. Имаме от ден на ден данни при пациенти с нарушавания във възбудно-проводната система, можем да поправяме това нарушаване, по този начин и размерите, и размерите на сърцето понижават, и помпената функционалност на сърцето се покачва.

Какво направихме ние за пръв път в България? Приложихме една добре позната до този миг терапия (ресинхронизираща) за пациенти с такива нарушавания, при които се опитваме това забавяне в подаването на „ ток “ към сърцето, за което приказвах, да го поправяме по някакъв метод. Как го поправяме – един електрод някъде в дясна камера, а другия електрод в лява камера – двата електрода пускат импулси по едно и също време и водят до по едно и също време редуциране на камерите. Много ефикасна терапия, само че за жалост 30-40 % от пациентите, не дават отговор оптимално и към момента не знаем за какво.

При тази ресинхронизираща терапия един електрод се вкарва във венозната система на сърцето и се синхронизира с това, което е в дясна камера. Това, което направихме, е този електрод от дясната камера, който до момента се слагаше на несигурно място, да се слага във възбудно-проводната система. По този метод комбинираме двете лечения – ресинхронизиращата и така наречен коригиращ пейсинг. Предполагаме, че това ще докара до огромни изгоди за пациента. Имаме позитивни предварителни данни.

Както разбирам това е някаква „ сърдечна електротехника “, доктор Куртев. За какви пациенти е подобаващ методът?

Точно по този начин, има доста електричество. Това е способ, който е подобаващ за всички пациенти, нещо като гражданска война в електрокардиостимулацията. В един миг всички осъзнаваме, че да сложим електрода, където и да е, не е добре за пациентите, тъй като даже при крепко сърце, в границите на 10-ина години 5 до 10 % от пациентите развиват сърдечна непълнота, сърцето отслабва, няма същата помпена функционалност. Предполагаме, че това се дължи точно на обстоятелството, че до момента поставяхме въпросния електрод на несигурно място. Да, той избавя живот, дава импулси, само че с течение на времето заради това, че ги дава по нефизиологичен метод, води до сърдечна непълнота. Нея пък лекуваме с ъпгрейд на устройствата, само че не всеки път е сполучливо.

Има ли пациенти, при които този метод не се предлага?

По никакъв метод няма негативи за пациента, в противен случай, ще има позитиви, в случай че неговото кардиологично заболяване прогресира. За това споделям, че има единствено преимущества. Единственият минус е за оператора, тъй като операцията е доста комплицирана. На пръв взор наподобява елементарно, само че в действителност напълно не е.

Устройствата, които се употребяват, по-различни ли са?

Не, стандартни пейсмейкъри. Еволюцията на метода е в това, че сме намерили метод да идентифицираме, че сме на точното място в сърцето, че сме доставили електрода до него и че сме го завили задоволително устойчиво, с цел да стои там. Това е използвано с пейсмейкъри, които използваме както при липса на пулс, по този начин и за лекуване на сърдечна непълнота с голям брой електроди.

А какво коства на пациента?

За пациента нищо не се трансформира. Електродът и пейсмейкърът се заплащат от НЗОК. Има и едно в допълнение устройство (дезиле), което насочва електрода в точната област.

Щом Касата няма отношение към метода, евентуално няма проблем да продължите да работите по този метод?

Има краткотраен проблем поради световен дефицит на водачи (дезилета), тъй като всички центрове стартират да работят по този метод, а компанията, която ги предлага, е една и не може да отговори на търсенето. Разбира се, налага се да има добра инсталация и умел оператор. Това е развой, който не може да се случи незабавно, само че посоката е тази. В близко бъдеще евентуално доста огромен % от пейсмейкърите ще се вграждат по този метод.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР