Това е пореден успех за елитната гимназия Отборът на бургаската

...
Това е пореден успех за елитната гимназия Отборът на бургаската
Коментари Харесай

Блестящи! Отборът на бургаската Математическа гимназия с поредно злато от международна олимпиада

Това е следващ триумф за елитната гимназия

Отборът на бургаската ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ завоюва следващ триумф за морския град. Момчетата и девойките от елитната гимназия се завърнаха от Казахстан с цялостен комплект медали, извоювани на Международната Жаутикова олимпиада. Блестящи по математика – златото сграбчи Ангел Христов, среброто отиде при Петко Лазаров, а бронзът при Ванеса Калинова. Успех за ППМГ има и в направление „ Физика “, където Георги Костадинов съумя да стане трети в света.

По време на олимпиадата техният наставник и безрезервен преподавател Ганка Вътева бе с тях да ги поддържа. Това е следващ триумф на тима на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ на сходно съревнование, с което гимназията се затвърждава като една от най-хубавите във връзка с подготовката на учениците.

Международната Жаутикова олимпиада по традиция се организира в Казахстан. Тя носи името на известния казахстански математика Оримбек Жаутиков (1911-1989). Всяко учебно заведение, което взе участие в конкуренцията, се показва с тим от 7 възпитаници – трима по математика, двама по физика и двама по информатика. Вклчючва 3 надпревари по предметите, а всяко от тях е напълно сходно по компликация със дилемите от интернационалните олимпиади IMO, IPhO и IOI.

Темите се дефинират от интернационалните журита, в които вземат участие известни експерти от няколко страни, множеството от които са членове на журитата и на интернационалните олимпиади. Проверката на писмените работи се реализира от членовете на тези журита. Резултатите от олимпиадата дават опция да се съпоставят качествата на участващите учебни заведения от разнообразни страни и да се прави рейтинг. Постоянен хазаин е РСФМШИ – Републиканско физико-математическо училище-интернат за даровити деца на името на О. Жаутиков, което се намира в досегашната столица на Казахстан – гр. Алмати. Първото издание на IZhO е било през 2005 година, когато присъединяване взимат 189 участници в 15 тима.

На тазгодишната олимпиада, както е видно от резултатите, всеки един от участвалите в тима на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ възпитаници в направление „ Математика “ е спечелил орден.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР